Valoa näkyvissä työllisyydessä

0

Kevään valoa näkyy tuoreissa työttömyysluvuissa. Helmikuun tilastot osoittavat, että työttömyys hellittää niin koko maassa, Varsinais-Suomessa kuin myös Salon seudulla.
Työttömyyden väheneminen sopii hyvin yhteen talouskasvusta kertovien tilastotietojen kanssa. Kun talous kääntyy kasvuun, lisääntyvät yritysten investoinnit ja myös työpaikat.

Salossa on kärsitty vaikeasta työllisyystilanteesta useita vuosia. Elektroniikkateollisuuden rakennemuutos vei tuhansia työpaikkoja, eikä niiden jättämää aukkoa täytetä hetkessä.
Helmikuun tilasto toi pienen mutta tärkeän muutoksen. Työttömien määrä jäi Salossa niukasti alle 4 000 työttömän. Kuun lopussa työtä vailla oli tarkalleen 3 945 työtöntä. Tammikuussa työttömänä oli 4 077 ja vuotta aikaisemmin helmikuussa 4 339 henkilöä.
Salossa työttömyys on tasaisesti hellittänyt viime vuoden loppukeväästä lähtien. Helmikuun lopussa Salossa oli työttömänä 16 prosenttia työvoimasta, kun vuotta aikaisemmin luku oli 17,4. Toki vuoden aikana myös työvoiman määrä on Salossa pienentynyt, mutta silti työllisyystilanteen voidaan katsoa parantuneen.

Helmikuu toi valoa myös muualla Salon seudulle. Seudun kaikissa kunnissa työttömyysaste on nyt pienempi kuin vuosi sitten. Paras tilanne on Sauvossa, jossa työttömyysaste on 8 prosenttia.
Maakunnan korkein työttömyysaste on edelleen Salossa. Keskuskaupunki Turku tulee toisena 15,3 prosentin työttömyysasteella. Kaikkein pienintä työttömyys on Maskussa ja Ruskolla, 6,8 prosenttia.

Erityisen vaikeaa uuden työn etsintä on ollut pitkäaikaistyöttömille. Uudet luvut lupaavat varovaista toiveikkuutta, kun pitkäaikaistyöttömien määrä väheni koko maakunnassa.
Myös Salossa pitkäaikaistyöttömiä on nyt vähemmän. Silti määrä on vielä suuri, Salossa työtä vailla on edelleen 1 374 pitkäaikaistyötöntä. Yli 50-vuotiaita työttömiä on Salossa 1 601.
Toimenpiteitä työllisyyden parantamiseksi tarvitaan edelleen. Sen ohella talouskasvu ja uudet työpaikat auttavat tehokkaasti työttömyyden nujertamisessa.