Vilpas on miesten Korisliigan runkosarjan voittaja!

0

Vilpas tekee sen, mitä kovin moni ei vielä syyskuun alussa olisi uskonut: voittaa miesten Korisliigan runkosarjan. Asia varmistui, kun Vilpas päihitti lauantain kotiottelussaan ainoana runkosarjan voittoa uhanneen Helsinki Seagullsin pistein 81-69 (33-32).

Runkosarjan päätösottelu tulevana keskiviikkona Salohallissa on Vilppaalle siis tietyllä tapaa panokseton. Se pystyy keskittymään Kouvoja vastaan hyökkäys- ja puolustus kuvioiden hiomiseen.

Ottelun kahdeksan ensimmäistä minuuttia olivat silkkaa salolaisnäytöstä. Vilpas sekä hyökkäsi että puolusti kaikin tavoin erinomaisesti. Hyökkäyksessä kuumana oli ensin viisi pistettä tehnyt Desmond Williams, sen jälkeen Juwan Staten tarjosi Matias Ojalalle vapaan kolmosen. Okko Järvi onnistui kolmosessa ja teki kovalla ajolla kaksi pistettä. Staten onnistui ajossaan, Michael Pounds kaukoheitossaan.

Samaan aikaan Vilpas puolusti kahdesti Seagullsin hyökkäyskellon joko lähes tai täysin loppuun. Helpot korintekopaikat olivat vierasjoukkueella lähes nollissa. Eipä ihme, että tilanne hieman yli kahdeksan minuutin pelin jälkeen oli jo 24–11.

Avausneljänneksen loppuhetkillä Seagulls pääsi kuitenkin kaventamaan eron kahdeksaan pisteeseen (24–16). Vilpas sortui muutamaan pallonmenetykseen, ja toisessa päässä Korisliigan syöttötilaston ykkönen Antto Nikkarinen ja Suomen maajoukkuemies Gerald Lee Junior alkoivat löytää toisiaan.

Toisen neljänneksen alussa Vilppaan peli jatkoi puuroutumistaan. Hyökkäyskuviot olivat väkinäisiä – tarkemmin sanottuna kuvoita ei juuri ollut, vaan pelaaminen meni varsinkin Desmond Williamsilla yksi vastaan yksi -puskemiseksi. Seagulls ei myöskään hyökännyt säkenöivästi, mutta ero kapeni silti. Nikkarisen kolmonen kavensi tilanteen 24–20:een ja johti Vilppaan päävalmentajan Joonas Iisalon ottamaan aikalisään. Tuossa vaiheessa kotijoukkue oli pelannut jo neljä ja puoli minuuttia ilman pisteitä.

Tuo lopulta yli viisi minuuttia kestänyt pisteettömyysputki katkesi vapaaheittoviivalla, mutta Seagulls tuli omilla vapaaheitoillaan ja Raymond Cowells III:n kolmosella jo pisteen päähän. Statenin erinomainen syöttö ja Williamsin onnistuminen kaaren takaa pitivät kuitenkin kotijohdon voimassa. Heti perään Staten sai onnistumisen myös omaan pistesarakkeeseensa: tilanne 31–25.

Neljänneksen loppua kohti Antto Nikkarisen tämän kauden loistokkuus pelintekijänä alkoi realisoitua Salohallissakin. Ensin Nikkarinen tarjoili Devonte Upsonille vapaan korin ja sen jälkeen Abellille kolmen pisteen heiton. Sen Abell hyödynsi niin täydellisesti kuin hyödyntää voi: kaukoheitto sisään ja vapaaheitto päälle. Seagulls tuli jälleen pisteen päähän (33–32).

Merkittävä selitys Nikkarisen pelaamiseen ulkomaiden sijaan Suomessa on hänen puutteellinen heittotaitonsa. Ensimmäisellä puoliajalla hän onnistui vain yhdessä kolmosessa seitsemästä, minkä seurauksena taukojohto pysyi kuin pysyikin Vilppaalla. Tosin se olisi voinut olla helposti kaksi pistettä suurempikin: Staten epäonnistui yleensä vuorenvarmassa lay-upissa samalla tavalla kuin Seagullsin pelaajat epäonnistuivat useasti viikon takaisessa kotiottelussaan.

Ensimmäinen puoliaika olikin Vilppaalta niin kaksijakoinen kuin olla voi. Ensimmäisen kahdeksan minuutin ja kahden sekunnin aikana joukkue teki 24 pistettä, sen jälkeisten 12 minuutin aikana yhdeksän pistettä. Puolustuspelaaminen salolaisilla tosin oli toisella jaksollakin kelpo luokkaa.

Koko avauspuoliajan kuskin paikalla ollut Vilpas joutui ensimmäistä kertaa tappioasemaan heti tauon jälkeen. Nikkarinen tarjosi Upsonille upean alley-oop-donkin.

Vilppaalle tuomittiin tekninen virhe joukkueen protestoitua tuomiota. Tästä seuranneen vapaaheiton, Conleyn räjähtävän donkin ja Cowellsin noston myötä Seagulls siirtyi jo 44-37-johtoon.

Matias Ojalan ja Mikko Koiviston nopeat kolmoset toivat kuitenkin salolaiset taas kolmen pisteen päähän (43-46). Harvinainen trendi sai jatkoa: Vilpas oli illan tässä vaiheessa heittänyt kolmoset huomattavasti kakkosia tarkemmin.

Ja lisää oli luvassa: ensimmäisen puoliajan hyökkäyksessä pimennossa ollut Koivisto toi pelin jo tasoihin. Kerta kielon päälle: Ojalan kolmonen ja tilanne 49-46. Ja vielä yksi kahden pisteen hyökkäys: Desmond Williams nosti korin. Hämmästyttävä käänne: Vilpas teki kahdessa ja puolessa minuutissa pistesaldon 14–0.

Koiviston ilmiömäinen neljännes jatkui. Nyt Seagulls puolusti häntä kelvollisesti, mutta erittäin vaikea kolmonen vei Vilppaan kahdeksan pisteen johtoon. Päätösneljännekselle lähdettiin kuuden pisteen erolla tilanteessa 59-53.

Vilppaan Desmond Williams sai neljännen virheensä, kun viimeistä neljännestä oli pelattu runsaat kaksi minuuttia. Jakson alussa nähtiin erittäin nihkeää hyökkäyspelaamista kummaltakin joukkueelta. Varsinkin Seagullsin hyökkäämisessä ei ollut juurikaan järkeä: kuusi minuuttia ennen loppua Vilppaalla oli 65-57-johto.

Tahti ei muuttunut seuraavien minuuttien aikanakaan. Vähäkorinen viimeinen neljännes alkoi näyttää yhä enemmän mieleiseltä Vilppaalle, joka johti vastustajan päävalmentajan Mikko Larkaksen ottamalla aikalisällä 69-60. Silloin oli pelaamatta enää alle kolme ja puoli minuuttia.

Seagulls ei saanut enää aikaiseksi varsinaista kiriä, vaan ottelu pysyi loppusummeriin asti Vilppaan hallussa. Näin pelaajat saivat aloittaa voitonjuhlat 1 958 katsojan edessä.

Vilpas oli hyökkäyksessä lopulta tasaisen hyvä ja puolustuksessa vielä hieman parempi. Desmond Williams teki hyvillä heittoprosenteilla 20, Matias Ojala mainioilla prosenteilla 15, Juwan Staten 10, Al’lonzo Coleman sekä Mikko Koivisto 9 sekä Okko Järvi ja Michael Pounds 7 pistettä. Brandon Edwards jäi hyökkäyksessä vähille palloille ja neljään pisteeseen, mutta puolustuksessa hänen merkityksensä oli suuri.

Runkosarjan voitto on Vilppaalle seurahistorian ensimmäinen.

Remy Abellin (vas) ja muiden Seagulls-pelaajien ei ollut helppoa päästä Vilppaan puolustaessa sen korin alle.