Vilpas otti kukonaskeleen kohti Korisliigan runkosarjan voittoa

0

Vilpas siirtyi miesten Korisliigan runkosarjan ykköspaikalle. Salolaisjoukkue päihitti kirjaimellisessa kärkiottelussa Helsinki Seagullsin Töölön Kisahallissa pistein 78-70 (38-40).

Ensimmäisellä kymmenminuuttisella Seagulls oli valtavasti parempi erittäin olennaisessa koripalloilun osa-alueessa: heittämisessä. Seagulls johti 21-16, ja eron voi luonnehtia olleen vain viisi pistettä. Vain siksi, että Vilpas suti palloa korirautoihin niin läheltä kuin kaukaakin.

Hyökkäyslevypalloja päätyi joukkueen käsiin jo avauskympillä kuusi – määrä, joka on yleensä tavanomainen koko ottelun skaalalla. Vilpas pystyi siis luomaan riittävästi korintekotilanteita, mutta viimeistely ontui pahemman kerran. Näistä hyökkäyslevypalloistakin joukkue onnistui tekemään yhteensä vain kolme pistettä.

Samalla Seagulls laittoi palloa korisukkaan tehokkkaasti. Varsinkin Gerald Lee Junior onnistui kolmella korillaan siihen malliin, ettei miehen pitkää poissaoloa pelikentiltä huomannut millään tavalla.

Toisella neljänneksellä Vilpas löysi heittojyväänsä. Mikko Koiviston takuuvarma kolmonen, Matias Ojalan kova kättä vastaan heitetty kolmonen ja Okko Järven pisteettömyysputken katkaissut kakkonen toivat salolaiset todella nopealla tahdilla 26-26-tasatilanteeseen. Kävipä Vilpas vielä hetkellisesti johdossakin.

Ensimmäinen puoliaika oli tietyiltä osin melko erikoinen. Vilpas teki 20 minuutin aikana vain viisi virhettä, Seagulls kymmenen. Vapaaheittoja kotijoukkue suoritti vain yhden, Vilpas yhdeksän.

Asia selittyy osaltaan sillä, että helsinkiläiset heittivät lähes yhtä paljon kolmosia kuin kakkosia. Toisaalta lähes sama heittojakauma oli myös Vilppaalla – Seagulls pystyi Lee Juniorin johdolla korintekoon myös lähietäisyydeltä ilman Vilppaan rikkeitä.

Vilppaan kauden paras pistetehtailija Desmond Williams pelasi Töölössä kymmenen ensimmäistä minuuttiaan ilman pistemerkintöjä. Hänen lennokas nopea hyökkäys nosti Vilppaan jälleen johtoon (38-37), mutta Seagulls lähti lopulta pitkälle tauolle niukassa etulyöntiasemassa.

Järvi ja Williams kivittivät yhteensä yhdeksän kolmosta ohi, mutta Vilpas pysyi siitä huolimatta tuntumassa. Seagullsin Antto Nikkarinen ehti jo puoliväliin mennessä tarjota seitsemän koriin johtanutta syöttöä. Juho Nenonen palasi Vilppaan kokoonpanoon, muttei vielä lauantaina pelannut sekuntiakaan.

Kolmannen neljänneksen alku oli eriskummallinen. Vilpas vei ensimmäisen kahden minuutin ja 40 sekunnin jakson peräti pistein 11-3. Okko Järvi karisti kipsiä harteiltaan rivakalla otteella: hän teki seitsemän peräkkäistä pistettä siirtäen Vilppaan 42-43-tappiotilanteesta 49-43-johtoon. Vielä oudommaksi asian teki se, että sekä Gerald Lee Junior että Jason Conley mokasivat sellaiset lay-upit, joista kumpikin viimeistelee normaalisti 99 prosentin todennäköisyydellä.

Eikä tahti ollut hiljentyäkseen. Desmond Williams kasvatti johtoa kahdella pisteellä, ja Lee Junior heitti vapariviivan kohdalta mikropoikatyyppisesti vajaaksi jääneen heiton. Michael Poundsin kova ajo vei Vilppaan jo 53-43-johtoon, ja salolaisten pisteputki oli peräti 13.

Vilppaan satumainen kolmannen neljänneksen alku kantoi aina johtotilanteeseen 59-46 asti. Tapahtumasarjaan sisältyi Juwan Statenin ”varpaat viivalla” -tyylinen pitkän matkan kakkonen, Statenin tarjoilu Brandon Edwardsille alley-oopiin ja Al’lonzo Colemanin onnistunut ajo.

Vaan eipä ratkennut tämäkään koripallo-ottelu näin varhaisessa vaiheessa. Keskiviikkona Lapuan ottelun huilannut kokenut Timo Heinonen onnistui kahdessa kolmosessa, ja Vilppaan hyökkäyspelin äkillisesti puurouduttua Conleyn kaukoheitto toi Seagullsin neljänneksen loppuun mennessä neljän pisteen päähän (57-61).

Päätösneljänneksen alussa Seagulls tuli tasoihin, mutta johtoasemaa Vilpas ei suostunut luovuttamaan. Kun ottelua oli pelaamatta neljä minuuttia, jännitti satapäinen salolainen katsojajoukko suosikkijoukkueensa 67-61-johtotilannetta. Tähän erittäin vähäkoriseen ajanjaksoon sisältyi Seagullsin Devonte Upsonin epäonnistunut donkki.

Donkin sijaan Upson onnistui harvoin heittämässään kolmosessa. Mikko Koiviston kakkonen kuittaantui Remy Abellin vapaaheitoilla: kellossa jäljellä kolme minuuttia ja Vilppaan johto 69-66.

Coleman vapautti Koiviston hienolla syötöllä korintekoon, ja Seagullsin Alex Vaenerberg ei onnistunut kaukoheitossaan. Vilppaan Statenille tuomittiin hyökkääjän virhe, jota vierasjoukkueen penkillä ja katsomonosassa protestoitiin äänekkäästi.

Ilta oli kuitenkin Vilppaan. Matias Ojalan onnistuneet vapaaheitot (73-66 puolitoista minuuttia ennen summeria) olivat lopun alkua, Seagullsin kolme ohiheittoa seuraavasta hyökkäyksestä lopun keskivaihetta, Michael Poundsin vapaaheittopiste lopun loppusuoraa ja Carl Lindbomin epäonnistuminen kolmen pisteen heitossa lopun loppua.

Äärimmäisen tasaisessa ottelussa ratkaisivat pienet asiat. Alussa Seagulls onnistui tekemään erittäin kovilla prosenteilla pisteitä korin läheltä – loppua kohti se ei saanut palloa koriin juuri mistään. Kahden pisteen heittoprosentit kääntyivätkin lopulta Vilppaan eduksi 52-40.

Seagulls heitti koko ottelussa vain viisi vapaaheittoa, Vilpas 17. Levypallot vierasjoukkue selvitti itselleen Al’lonzo Colemanin, Brandon Edwardsin ja Desmond Williamsin johdolla 48-40. Pisteitä teki eniten Staten (16) ennen erittäin hyvin jälleen onnistunutta Edwardsia (13) ja Mikko Koivistoa (12).

Vilppaan mahdollisuudet runkosarjan voittoon olivat ennen ottelua kohtalaiset, nyt erinomaiset. Vaikka Seagullsilla on tilaisuus korjata tilannetta ensi viikon lauantaina Salohallissa pelattavassa keskinäisessä ottelussa, odottaa helsinkiläisiä vielä myös erittäin vaikea vierailu Joensuuhun Katajan isännöitäväksi.

 

Vilppaan Brandon Edwards (kesk.) teki temppujaan Timo Heinosen (vas.) ja Alex Vaenerbergin keskellä.