Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Asiantuntijat apuun selvittämään Kiiruun koulun materiaaleja ja menettelytapoja

Someron kaupunki ottaa ulkopuoliset asiantuntijat apuun Kiiruun koulun rakentamiseen liittyvässä vyyhdessä. Tekninen lautakunta haluaa rakennusalan asiantuntijoilta lausunnon, onko uuden koulun vesikattorakenne toimiva, kestävä ja turvallinen, vaikka se on tehty alkuperäisistä suunnitelmista poikkeavalla tavalla.

Someron tekninen johtaja Marko Mäkinen huomauttaa, että kaupunkia kiinnostaa erityisesti yläpohjarakenteen höyrysulun toimivuus. Mäkisen mukaan koulun yläpohjassa käytetty bitumikermi täyttää minimivaatimukset, mutta on höyrysulun osalta puolet huonompi kuin suunnitelmissa ollut materiaali.

Ojarannan Rakennuksen toimitusjohtaja Saku Kanasuo korostaa, että Kiiruun koulun yläpohjarakenne täyttää kaikki rakennusalan vaatimukset ja määräykset. Ojarannan Rakennus selvitytti itse teknistä lautakuntaa varten Kiiruun koulun materiaalivaihdokset ulkopuolisella asiantuntijalla Salon Rakennustekniikalla. Rakennustekniikan selvityksessä todetaan koulun yläpohjan höyrysulkumateriaalin vaihdoksen täyttävän tekniset vaatimukset ja viranomaismääräykset.

Someron tekninen lautakunta haluaa lisäksi lakiasiantuntijoilta lausunnon siitä, onko koulun materiaalimuutoksissa noudatettu urakkasopimuksen mukaisia menettelytapoja. Ojarannan Rakennuksen mukaan materiaalien muutokset on esitetty kaupungille. Someron kaupunki on vaatinut myös koulun rakentamista valvovalta Ramboll Finlandilta selitystä.

Kiiruun koulu valmistuu tammikuussa 2018.

2 vastausta: Asiantuntijat apuun selvittämään Kiiruun koulun materiaaleja ja menettelytapoja

  • On se hyvä tai ei, niin ainakin on varmaa, että on homeessa parin vuoden kuluttua.

    Rakennutin juuri omakotitalon ja valvoin kaikki paikalla itse. Muutama virhe tuli, kun en pystynyt 24/7 paikalla olemaan. Ei yksikään vastaava mestari pysty seuraamaan rakentajia.

    Jos maksaja (kunnan tapauksessa ei ole henkilöä) ei itse ole paikalla, niin metsään menee.

  • Julkisen rakentamisen ongelmat juontuvat usein siitä, että rakennuttajalla ei ole rakentamisen tai rakennuttamisen asiantuntemusta. Maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää rakennushankkeeseen ryhtyvältä riittävää osaamista. Kunnat ja valtio kiertävät vaatimuksen palkkaamalla yleensä konsultin avuksi, koska ovat saneeranneet rakentamisen ammattitaidon organisaatiostaan pois. Tällöin sen lisäksi, ettei hankkeen suunnittelun ohjaukseen ole kenelläkään tässä tilanteessa todellisuudessa edellytyksiä eli päättäjillä ei todellisuudessa ole edellytyksiä päättää asioista, myöskään toteutusvaiheessa homma ei ole kenenkään näpeissa. Konsultti tekee sen, mitä konsulttisopimukseen kuuluu, mutta vastuuta kokonaisuudesta ei ole. Nuo konsultit kyllä osaavat puuttua pikkuasioihin ja saavat itsensä näyttämään tärkeiltä. Mutta kuten tämäkin asia näyttää osoittavan, yksi turha porras rakennuttajan ja urakoitsijan välissä vain heikentää rakennuttajan tietoisuutta hankkeen todellisesta tilanteesta.


Uutiset
STT
Arkisto