Kasvun toivossa

0

Hallitus piti lasketun elinkaarensa mukaisen puoliväliriihen. Asialistan ytimessä olivat työllisyys ja viime kädessä talous.

Lopputulema riihestä ei hallitusta voi täysin tyydyttää. Vaikka aiempaa paremmalta näyttää, tavoitteisiin saakka ei ylletä, ei työllisyydessä eikä myöskään julkisessa taloudessa. Hienoinen toivon kipinä on vielä siinä, että  yleinen talouskehitys antaisi vahvaa myötätuulta. Asiantuntija-arviot eivät niin vahvaan myötäiseen kuitenkaan usko.
Jotta tavoitteita edes lähennytään, tärkein asia hallitukselle on työllisyys. Jokainen merkki talouden kääntymisestä kasvuun on kullan arvoinen, koska se lupaa lisää työpaikkoja. Tähän optimismiin nojasi myös puoliväliriihi.

Jostain kiikastaa, kun samaan aikaan on olemassa sekä avoimia työpaikkoja että työttömiä työnhakijoita. Miksi nämä eivät löydä toisiaan?
Yksinkertaista tai kaiken kattavaa vastausta ei tähänkään ole. Syitä on monia. Kannustinloukut – tilanne, ettei muiden etujen menettämisen takia kannata ottaa vastaan työpaikkaa – on yksi syy. Näihin hallitus riihessään tarttui.
Yksi konkreettinen keino on päivähoidon maksujen alentaminen. Hallituksen laskelmien mukaan moni nyt kotona oleva vanhempi, äiti yleensä, hakeutuu töihin, jos päivähoitomaksu ei syö palkasta isoa osaa. Hallitus laskee tämän tuottavan peräti 6 000 työllistä lisää. Aika näyttää.

Kovin kritiikki hallitukselle on tullut siitä, että perhevapaiden laajaa uudistamista ei edes aloitettu. Pettymys on koettu työmarkkinoilla sekä työnantaja- että työntekijäleireissä.
Perhevapaiden jättämiselle kokonaan rauhaan on yksi ja selkeä syy: perussuomalaiset. Kotihoidon tuki on perussuomalaisille kynnyskysymys, johon ei kajota edes selvityksen vertaa.
Puoliväliriihi tuli samalla todistaneeksi, miten iso asia perussuomalaisten edessä oleva puheenjohtajavalinta on. Hallitus haluaa pysyä koossa toisenkin puoliskon kaudestaan. Sen turvin perussuomalaisilla on tavallistakin vahvempi sauma asettaa ehtoja hallituskumppaneilleen. Dramaattisimmillaan perussuomalaisten puheenjohtajavaali voi johtaa vaikka hallituksen hajoamiseen.