Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Koko Suomen suunnistuskerma koolla sunnuntaina Paimiossa – ja yli 1 300 pihkaniskaa jo lauantaina Märynummella

Suomea edusti aikuisten EM- ja/tai MM-kisoissa viime vuonna 22 urheilijaa. Heistä Anni-Maija Finckeä lukuun ottamatta kaikki ovat ilmoittautuneet sunnuntaiseen Paimion Huippuliigan osakilpailuun.

Kun Fincken poissaolon taustalla on maajoukkueuran loppuminen, voi sunnuntain tapahtuman luokitella Suomen suunnistuksen jättipotiksi. Kaikki arvokisakynnelle kykenevät ovat mukana, eli maan suunnistuksen nykytilasta nähdään totaalisen kattava kavalkadi.

Laji tulee ylipäätään yhä tutummaksi myös tv-urheiluyleisölle. Suunnistusta näytetään ennätysmäärä, kun mukaan liittyvät maailmancupin osakilpailut. Metsien kätköissä aiemmin tapahtunut kuiskausten laji on yhä äänekkäämmin ja katsojaystävällisemmin myös suuren yleisön urheilumuoto.

Samalla juuri suunnistus valtaa alaa ylivoimaisesti näytetyimpänä ei-olympialajina niin sanotuilla vapailla kanavilla. Suunnistusväellä on käsillä melkoinen etsikkoaika: yllättävän monet oppivat yhdistämään vaikka Angelniemen Ankkurin maajoukkuekaksikon Miika Kirmulan ja Mikko Sirénin nimet sekä kasvot.

Maajoukkuesuunnistuksen osalta katseet kääntyvät viikonvaiheessa Paimioon, mutta jo lauantaina Salon seudulla urheillaan toinen merkittävä kilpailu. Yksi Angelniemen Ankkurin talouden kulmakivistä, Ankkurirastit, kilpaillaan tällä kertaa Märynummella.

Rahan keskeisen merkityksen myötä osallistujamäärä on Ankkurirastien kaltaisissa tapahtumissa aina tärkeä. Tänä vuonna mukaan ilmoittautui 1 303 suunnistajaa. Määrä on hieman pienempi kuin joinakin aiempina vuosina, mutta olennaista pudotusta ei kuitenkaan ole tapahtunut.

Maajoukkueurheilijat keskittyvät pitkälti sunnuntaihin, mutta kiinnostavaa nähtävää piisaa toki Ankkurirasteillakin. Ikinuori, nyttemmin jo omaelämäkertakirjailijanakin tuttu Jani Lakanen kuuluu Salon tapahtuman vakivieraisiin. Viime vuoden suomalaisista arvokisakävijöistä on mukana Toni Saari.

Yksi osoitus Angelniemen Ankkurin seurakulttuurista tapahtuu ennen kilpailujen alkua. Puolisen vuosisataa seuratyötä tehneelle Matti Mäkiselle luovutetaan Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristi.

Sekä lauantain Ankkurirastien että sunnuntain Paimion tapahtuman ensimmäinen lähtö on ohjelmassa kello 11.

Juttua muokattu 14.4. kello 18: Mikko Sirén ei aloita kilpailukauttaan vielä sunnuntaina.

Angelniemen Ankkurin Miika Kirmulan (vas.) ja Mikko Sirénin (oik.) sekä Paimion Rastin Fredric Portinin kilpailukausi käynnistyy toden teolla sunnuntaina.

Angelniemen Ankkurin Miika Kirmulan (vas.) sekä Paimion Rastin Fredric Portinin (kesk.) kilpailukausi käynnistyy toden teolla sunnuntaina. Ankkurin Mikko Sirén joutuu jättämään vielä Silja-rastit väliin. (kuva: Suunnistusliitto/Pirjo Valjanen)

4 vastausta: Koko Suomen suunnistuskerma koolla sunnuntaina Paimiossa – ja yli 1 300 pihkaniskaa jo lauantaina Märynummella

 • Tässä on hyvä esimerkki suurisydämisestä salolaisella talkootyöllä aikaan saadusta tapahtumasta!
  Ensi sunnuntaina Kavilassa juniorit motocrosaavat.
  Ja näitähän riittää! Salolaisia sankaritekoja!

 • On se ihmeellistä touhua keväällä, kun riistaeläimet metsissä viimeisillään paksuina ja lisääntymisaika alkaa olla käsillä, niin eivätkö nämä luontoterroristit lähde liikkeelle juoksuttamaan eläimiä henkihieveriin autojen eteen.

  Menisivät talvella rymyämään metsään ja jättäisivät edes lisääntymisajan rauhaan.

  • Riistaeläimet? Melkoinen käsitys luontoarvoista vai ylisuurelle hirvi- ja peurakannalleko tässä taas halutaan taata rauha.

   Ylisuuri hirvi- ja peurakanta aiheuttaa paljon suurempaa ja pitkäkestoisempaa tuhoa metsissä kuin suunnistajat ikinä saavat aikaan.

 • Jo pitkään suunnistuskilpailujen radat on suunniteltu niin, että metsässä ei juosta ristiin rastiin eikä koko metsäaluetta käytetä. Kaikki radat kulkevat suunnilleen samaan suuntaan, vaikkakin eri rasteja käyttäen. Maaston reunoille ja yleensä vielä keskellekin jätetään suoja-alueita, joihin eläimet voivat siirtyä pois ensimmäisten juoksijoiden tieltä ja jossa ne tämän jälkeen saavat olla rauhassa ainakin suunnistajilta. Tällä pyritään siihen, että eläimille aiheutetaan mahdollisimman vähän haittaa.

  Jos tänään joku eläin juoksi auton eteen Märyn-Tavolan-Kirjastolan metsäaluetta ympäröivillä teillä, häiriön syy on ollut joku muu kuin suunnistaja. Kuriositeettina mainittakoon, että joutsenpariskunta rakensi pesäänsä kilpailukeskuksen viereisellä lammella kaikessa rauhassa. Suunnistajille ei kerrottu pesänrakennuspuuhista, joten näkösuojassa olleelle pesälle kilpailijat eivät häiriötä aiheuttaneet (radat kiersivät eri suunnassa) eikä kilpailun takia normaalia vilkkaampi autoliikenne lähitiellä tuntunut pariskuntaa haittaavan.


Uutiset
STT
Arkisto