Koko Suomen suunnistuskerma koolla sunnuntaina Paimiossa – ja yli 1 300 pihkaniskaa jo lauantaina Märynummella

0

Suomea edusti aikuisten EM- ja/tai MM-kisoissa viime vuonna 22 urheilijaa. Heistä Anni-Maija Finckeä lukuun ottamatta kaikki ovat ilmoittautuneet sunnuntaiseen Paimion Huippuliigan osakilpailuun.

Kun Fincken poissaolon taustalla on maajoukkueuran loppuminen, voi sunnuntain tapahtuman luokitella Suomen suunnistuksen jättipotiksi. Kaikki arvokisakynnelle kykenevät ovat mukana, eli maan suunnistuksen nykytilasta nähdään totaalisen kattava kavalkadi.

Laji tulee ylipäätään yhä tutummaksi myös tv-urheiluyleisölle. Suunnistusta näytetään ennätysmäärä, kun mukaan liittyvät maailmancupin osakilpailut. Metsien kätköissä aiemmin tapahtunut kuiskausten laji on yhä äänekkäämmin ja katsojaystävällisemmin myös suuren yleisön urheilumuoto.

Samalla juuri suunnistus valtaa alaa ylivoimaisesti näytetyimpänä ei-olympialajina niin sanotuilla vapailla kanavilla. Suunnistusväellä on käsillä melkoinen etsikkoaika: yllättävän monet oppivat yhdistämään vaikka Angelniemen Ankkurin maajoukkuekaksikon Miika Kirmulan ja Mikko Sirénin nimet sekä kasvot.

Maajoukkuesuunnistuksen osalta katseet kääntyvät viikonvaiheessa Paimioon, mutta jo lauantaina Salon seudulla urheillaan toinen merkittävä kilpailu. Yksi Angelniemen Ankkurin talouden kulmakivistä, Ankkurirastit, kilpaillaan tällä kertaa Märynummella.

Rahan keskeisen merkityksen myötä osallistujamäärä on Ankkurirastien kaltaisissa tapahtumissa aina tärkeä. Tänä vuonna mukaan ilmoittautui 1 303 suunnistajaa. Määrä on hieman pienempi kuin joinakin aiempina vuosina, mutta olennaista pudotusta ei kuitenkaan ole tapahtunut.

Maajoukkueurheilijat keskittyvät pitkälti sunnuntaihin, mutta kiinnostavaa nähtävää piisaa toki Ankkurirasteillakin. Ikinuori, nyttemmin jo omaelämäkertakirjailijanakin tuttu Jani Lakanen kuuluu Salon tapahtuman vakivieraisiin. Viime vuoden suomalaisista arvokisakävijöistä on mukana Toni Saari.

Yksi osoitus Angelniemen Ankkurin seurakulttuurista tapahtuu ennen kilpailujen alkua. Puolisen vuosisataa seuratyötä tehneelle Matti Mäkiselle luovutetaan Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristi.

Sekä lauantain Ankkurirastien että sunnuntain Paimion tapahtuman ensimmäinen lähtö on ohjelmassa kello 11.

Juttua muokattu 14.4. kello 18: Mikko Sirén ei aloita kilpailukauttaan vielä sunnuntaina.

Angelniemen Ankkurin Miika Kirmulan (vas.) ja Mikko Sirénin (oik.) sekä Paimion Rastin Fredric Portinin kilpailukausi käynnistyy toden teolla sunnuntaina.
Angelniemen Ankkurin Miika Kirmulan (vas.) sekä Paimion Rastin Fredric Portinin (kesk.) kilpailukausi käynnistyy toden teolla sunnuntaina. Ankkurin Mikko Sirén joutuu jättämään vielä Silja-rastit väliin. (kuva: Suunnistusliitto/Pirjo Valjanen)