Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Kreikan talous ui vielä syvällä

Kreikan seitsemän laihaa vuotta eivät ole vielä kääntymässä voiton puolelle. Maa on edelleen suurissa vaikeuksissa.
Talous ei kasva, työttömyys on suuri ja työn tuottavuus on heikentynyt entisestään. Raskasta velkataakkaa Kreikka ei ole pystynyt lyhentämään juuri lainkaan.
Neuvottelut uusista lainaehdoista ovat taas käynnistyneet, sillä lisärahaa Kreikka tarvitsee viimeistään heinäkuussa.

Kriisin ainekset kylvettiin vuosia sitten. Kansalaisten hyvinvointia rahoitettiin runsaalla velalla ja samalla lykättiin ikäviä mutta tärkeitä talousuudistuksia. Kreikassa rehottivat korruptio ja yleisesti hyväksytty veronkierto. Valtion menot kasvoivat samaan aikaan kun tulot vähenivät.
Seuraukset ovat kansantalouden historiaa. Kreikka pysyi pinnalla vain muiden EU-maiden massiivisilla tukipaketeilla.

Lainojen takaisinmaksu näyttää huonolta. Moni asiantuntija epäilee, että Kreikka ei selviä valtavista veloistaan. Yhä useammassa puheenvuorossa nähdään järkevimpänä ratkaisuna velkojen laaja mitätöinti. Velkojen leikkaus olisi tehokkain tapa auttaa Kreikka ulos ahdingosta.
Poliittisesti velkojen mitätöinti ei ole mikään helppo päätös. Se voi kuitenkin olla vielä edessä, sillä nykynäkymillä velkojen lyhentämiseen tarvitaan vuosikymmeniä.

Parhaillaan Kreikka neuvottelee eurooppalaisten velkojien kanssa uuden lainaerän ehdoista. Kyseinen laina on myönnetty jo aiemmin, mutta suuri osa rahoista on jäänyt odottamaan ratkaisua rahoituksen ehdoista.
Euroalueen valtiovarainministerien kokouksessa päästiin eteenpäin, ja Kreikka on suostumassa eläkkeiden ja verohelpotusten leikkaamiseen. Esitys menee vielä Kreikan parlamentin käsittelyyn.
Uusi lainaerä ei Kreikan ongelmia ratkaise. Sen avulla ostetaan ehkä vain aikalisä, mutta taustalla oleva kriisi ei katoa mihinkään.
Muut hätärahoitukseen joutuneet euromaat ovat nousseet, kun vienti on lähtenyt kasvuun. Kreikka tuskin saa vääntövipua vientivedosta, koska viennin osuus bruttokansantuotteesta on niin pieni.
Velkojen mitätöinti voi osoittautua mahdottomaksi, joten edessä saattaa olla vuosikymmenien kitkuttelu ja lisälainoituksen tarve.

2 vastausta: Kreikan talous ui vielä syvällä

  • Jos Kreikalle myönnetään veloistaan akordi, osittainenkin, ei tarvita suurta mielikuvitusta ymmärtääkseen kyseisen menettelyn vaikutusta muihin – velkasuhteeseensa jo nyt ´varsin avarasti´ suhtautuviin maihin. Ehkä vuosikymmenten kitkuttelu eteenpäin on parempi ja muistia parantavampi keino niin Kreikalle, kuin muillekin vapaasti sääntöjä tulkitseville maille. Valitettavaa tietysti on, että huonoista päättäjistä kärsii koko kansa. Tosin demokraattisessa järjestelmässä kansa heidät on asemiinsa valinnut. Ja varmaan heille kaikille sopisi päästä syömään toisen maan säkistä.

  • Zorbaksien tanssille loppu ja maksakoot velkansa. Mikä siinä niin vaikeaa on? Suomikin maksoi sotakorvauksensa.


Uutiset
STT
Arkisto