Lähihistoria ei kerro koko totuutta: LP Viestillä on kelpo mahdollisuudet Suomen mestaruuteen

0

HPK ja LP Viesti aloittavat käytännössä jo pian vuoden päivät odotetun lentopallon naisten Mestaruusliigan finaalisarjan perjantaina Hämeenlinnassa. HPK on todennäköisesti kaikkien aikojen kovatasoisimmaksi nousevassa finaalisarjassa kiistaton suosikki Suomen mestariksi, mutta LP Viesti ei ole missään nimessä vailla mahdollisuuksia.

Keskeisin peruste hämeenlinnalaisten etulyöntiasemalle on tämän kauden keskinäinen historia. HPK on voittanut kuudesta joukkueiden välisestä ottelusta viisi niinkin massiivisella erävoittotilastolla kuin 17-5.

Varsinkaan aloitusseitsikkojen välinen tasoero on kuitenkin huomattavasti kyseistä historiatilastoa pienempi. Itse asiassa eroa on kumpaankaan suuntaan vaikeaa, merkittävää eroa mahdotonta löytää.

Liberon tontilla LP Viestin Hillaelina Mäntylä on lähtökohtaisesti HPK:n Eveliina Rautiaista selkeähkösti parempi. HPK:n hakkuri Piia Korhonen on puolestaan pelannut LP Viestin Pauliina Vilposta varmemmin.

Sen jälkeen edetään makuasioihin. LP Viestin yleispelaajat Ronja Heikkiniemi ja Noora Kosonen haastavat HPK:n yleispelaajat Allison Mayfieldin sekä aloituskokoonpanon seitsemännen lenkin Kinga Kasprzakin tai Salla Karhun. Yleispelaajien paremmuus ratkeaakin pitkälti Kasprzakiin. Vasta maaliskuussa säännöllisesti pelaavaksi naiseksi kuntoutunut puolalainen voi olla joukkueelleen joko mestaruuden ratkaiseva pelaaja tai sen uhatuksi vievä pelaaja.

Keskitorjujissakaan ei suuria eroja löydä millään. Sama pätee passareihin: Bryn Kehoe Eaton (HPK) ja Viktoriia Tuchashvili (LP Viesti) ovat kumpikin huippuluokkaa.

Vaikka HPK saa runkosarjan voittajana kotiedun, ei sen merkitys ole pitkässä finaalisarjassa niin suuri kuin oli esimerkiksi viime vuonna paras viidestä -systeemillä pelattaessa. LP Viesti on voittanut tällä kaudella HPK:n Hämeenlinnan Elenia Areenalla, ja HPK vei voiton peräti kolmesti Salohallissa.

Miksi HPK sitten on kaikesta huolimatta suosikki? Juuri siksi, että pitkää finaalisarjaa ei varmasti pystytä pelaamaan tasokkkaasti alusta loppuun pelkällä aloitusseitsikolla. HPK:n särkymävara on merkittävästi LP Viestiä suurempi: jos Kehoe Eatonille tapahtuu jotain odottamatonta, tulee vaihdosta kentälle Suomen maajoukkuepassari Katja Kylmäaho. Jos Kinga Kasprzak ei yllä finaalien vaatimalle tasolle, on päävalmentaja Luca Chiappinilla vaihtoehtona maajoukkueen yleispelaaja Salla Karhu.

Vaikka kauden aiempia otteluita ei pidä tuijottaa orjallisesti, löytyy niistä kuitenkin paljon noteeraamisen arvoisia pointteja. HPK:n laitapelaajat eivät ole jääneet LP Viestiä vastaan kertaakaan tehotilastossa miinuksen puolelle.

Salolaisilla kaikissa viidessä tappio-ottelussa joku laitapelaajista (Heikkiniemi, Kosonen, Vilponen) on jäänyt korkeintaan plusmiinusnollaan. Kun HPK on ollut joukkueista parempi niin puolustuspelaamisessa, torjuntapelaamisessa kuin aloitussyötöissäkin, on mainitun LP Viestin kolmikon pakko onnistua.

– Itselleni tämä (asema finaalien aloitusseitsikossa) on uusi paikka. Haluan lähteä nauttimaan. Pahinta olisi jos jälkeenpäin miettii, että miksi jännitin enkä nauttinut tilanteesta, toteaa 18-vuotias Heikkiniemi LP Viestin tiedotteessa.

SSS:n arvio: HPK etenee Suomen mestariksi otteluvoitoin 4-2.

Naisten Mestaruusliigan loppuottelut, HPK-LP Viesti. Aikataulu:

1. ottelu perjantaina 7. huhtikuuta kello 18 Elenia Areenalla.
2. ottelu sunnuntaina 9. huhtikuuta kello 16.30 Salohallissa.
3. ottelu tiistaina 11. huhtikuuta kello 18 Elenia Areenalla.
4. ottelu perjantaina 14. huhtikuuta kello 18 Salohallissa.
Tarvittaessa:
5. ottelu sunnuntaina 16. huhtikuuta kello 16 Elenia Areenalla.
6. ottelu maanantaina 17. huhtikuuta kello 14 Salohallissa.
7. ottelu keskiviikkona 19. huhtikuuta kello 18.30 Elenia Areenalla.

 

Ainakin vielä Mestaruusliigan finaali-infossa LP Viestin päävalmentaja Tomi Lemminkäinen (vas.) veti pidemmän korren näkyvyydessä HPK:n päävalmentajaa Luca Chiappinia vastaan.