Lehdistönvapautta pitää vaalia

0

Suomi on pudonnut paalupaikalta maailman lehdistönvapauden listalla. Toimittajat ilman rajoja -järjestö pudotti Suomen kolmanneksi. Pohjoismaalaisittain tilanne on edelleen hyvä, sillä ykköspaikalle nousi Norja ja toiseksi Ruotsi.
Pudotusta osattiin odottaa, kun tiedot päätöksestä vuotivat julkisuuteen viikkoa aikaisemmin. Syykin on helppo nimetä eli Sipilä-gate. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pommitti viime vuoden lopulla Ylen toimitusta sähköpostiviesteillä. Yle oli julkaissut jutun, jossa kerrottiin, että pääministerin sukulaisilla on omistuksia kaivosyhtiö Terrafamelta tilauksen saaneeseen yhtiöön.

Pääministerin viestejä tuli illalla poikkeuksellisen runsaasti Ylen toimittajalle ja johdolle. Olipa kyseessä painostusyritys tai ei, niin ainakin sellaisen kuvan viestittelyn määrästä voi muodostaa. Mielikuvaa vahvistivat Ylen johdon päätökset muuttaa julkaistua juttua ja luopua jatkojuttujen tekemisestä.
Tapaus synnytti kohun Ylen sisällä, ja ryhmä toimittajia irtisanoutui vastalauseena johdon toiminnalle. Asian otti käsittelyyn myös julkisen sanan neuvosto, joka antoi Ylelle huomautuksen journalistisen päätösvallan luovuttamisesta toimituksen ulkopuolelle.
Apulaisoikeuskansleri muistutti päätöksessään, että julkisella vallalla on velvollisuus turvata median sananvapaus. Nyt tapahtunut postitus ei ollut sopusoinnussa pääministerin tehtäville asetettujen vaatimusten kanssa.

Muualla maailmassa tapahtumaketju ei olisi herättänyt kovinkaan suurta huomiota, mutta lehdistönvapauden ja sananvapauden mallimaassa tapaus oli pieni skandaali. Median vapaata toimintaa pidetään Suomessa itsestään selvänä, ja poliitikkojen painostusyritykset ovat harvinaista.
Pääministeri Juha Sipilä sanoo, että hän on korjannut virheensä suhteessa mediaan. Tapauksen jälkeen hän ei ole enää ollut yhteydessä toimituksiin.

Suomen tipahtaminen osoittaa, miten herkästä asiasta on kysymys. Median vapautta voidaan helposti rajoittaa, jos lehdistönvapauden periaatteita ei tunneta tai ne unohdetaan ristiriitatilanteissa.
Suurta vahinkoa ei kuitenkaan tapahtunut, ja tapahtuneesta käyty keskustelu on hyvä muistutus. Suomella on kaikki mahdollisuudet nousta takaisin lehdistönvapauden mallimaaksi.