Naisten vähyys hankaloittaa Sauvon paikkaneuvotteluja

0
– Kahden paikan menetyksestä huolimatta keskusta on edelleen Sauvon suurin puolue 37 prosentin kannatuksella. Lähtökohtana on, että keskusta pitää kunnanhallituksen ja valtuuston puheenjohtajuudet, Satu Simelius sanoo.

Sauvon paikkaneuvottelut alkavat puolueiden kesken maanantaina. Niitä vetää Sauvon Keskustan puheenjohtaja Satu Simelius, joka ennustaa kunnanhallituksen ja lautakuntien paikkajaosta hankalaa, koska Sauvon uudessa 21-jäsenisessä valtuustossa on vain neljä naista. Muut naisehdokkaat jäivät varavaltuutetuiksi.

– Vaalitulos oli kummallinen. Neljän puolueen ääniharavat olivat naisia, mutta muut naiset eivät päässeet läpi.

Simelius tietää, että sukupuolikiintiöistä tulee rutinaa, vaikka puolueiden kesken muuten oltaisiinkin yhtä mieltä paikkajaosta.

– Periaatteessa paikkoja jaetaan äänimäärän mukaan, mutta tasa-arvovaatimusten pitää täyttyä. Sukupuolikiintiöt eivät ole ongelma, vaan se, että naiset eivät hakeudu ehdolle tai eivät pääse läpi.

Keskustan kahdeksan valtuutetun lisäksi uudessa valtuustossa on viisi kokoomuslaista, kolme demaria, kaksi vasemmistoliittolaista, kaksi perussuomalaista ja yksi vihreä. Vasemmistoliitto teki näyttävän paluun 13 vuoden poissaolon jälkeen saamalla läpi kaksi ehdokastaan.

– Sauvolaiset äänestivät muutosta. Meidän vaalivoittomme ei selity pelkästään vasemmistolaisittain ajattelevien äänillä, uusi valtuutettu Marko Pekkarinen (vas.) huomauttaa.

Kokoomus sai yhden lisäpaikan ja viisi miestä valtuustoon. Sauvon Kokoomuksen puheenjohtaja Jari Hakkarainen varautuu täyttämään lautakuntapaikkoja myös varavaltuutetuiksi jääneillä ja aiemmin kunnallispolitiikassa mukana olleilla naisilla

Lue lisää 21.4.2017 lehdestä