Pahoinpitelijän ikä ongelmana

0

Iäkkäiden ihmisten käsittely oikeusjärjestelmässä mietityttää poliisia. Esimerkiksi Salossa pohditaan (SSS 7.4.), mitä tehdä väkivaltarikoksista epäillyille, joista vanhimmat ovat liki 90-vuotiaita.
Parhaillaan on tutkittavana tapaus, jossa pitkälti yli 80-vuotias puukotti ikäistään puolisoa hengenvaarallisesti. Nuorempi puukottaja olisi vangittu epäiltynä tapon yrityksestä, mutta Salon rikoskomisario Pertti Läksyn mukaan iäkkäät ihmiset eivät sovellu luontevasti oikeusjärjestelmään. Toisaalta tuomioiden kohtuullistaminenkin on vaikeaa, jos kyseessä on törkeä rikos.

Toisinaan vanhusten tekemät pahoinpitelyt ratkeavat ilman oikeudenkäyntiä. Lääkärin arvio vaikuttaa ratkaisevasti rikosjuttujen käsittelyyn, jos poliisi saa tietoa epäillyn syyntakeisuuden laskemisesta. Toinen miestään veitsellä iskenyt yli 80-vuotias salolaisnainen sai lääkärinlausunnon perusteella hoitopaikan poliisin vietyä hänet lääkäriin.
Kaupungin vanhuspalvelujen sosiaalityöntekijät eivät kuitenkaan puutu asiaan, jos lääkäri katsoo osapuolten olevan ”tavallisia vanhuksia”. Suomessa alle 15-vuotiaat eivät joudu oikeuteen rikoksista, mutta rikosvastuun yläikärajaa ei ole.

Vanhusten väkivallasta on vaikea puhua ja aiheesta on vähän tietoa. Asiantuntijoiden mukaan väkivalta voi ikääntyneiden joukossa olla yhtä yleistä kuin työikäistenkin, sillä vanhuus ei välttämättä rauhoita ihmistä. Aivoja rappeuttavat muistisairaudet voivat sen sijaan muuttaa persoonallisuutta vihamieliseksi. Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa kirjattiin viime vuonna 15 pahoinpitelyä, joissa tekijä oli yli 75-vuotias.

Kaikki rikokset eivät päädy poliisin tietoon. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seitsemän vuoden takaisen kyselyn mukaan joka neljäs ikääntynyt nainen oli kärsinyt vuoden aikana väkivallasta ja hyväksikäytöstä. Ikääntyneiden keskuudessa tavallisin pahoinpitelijä on oma puoliso.
Vuosikymmeniä kestäneestä liitosta voi väkivallasta huolimatta olla vaikea lähteä riippuvuussuhteen takia. Onneksi ikääntymässä ovat jo sukupolvet, joille avioero on täysin sovelias ratkaisu.