Brexit-vääntö voi taas alkaa

0

Britannian pääministeri Theresa May otti pienen riskin ilmoittaessaan ennenaikaisista parlamenttivaaleista. Jos pääministeri saa tahtonsa läpi, uudesta parlamentista äänestetään kesäkuussa. Normaalin aikataulun mukaan vaalit olisi pidetty vuonna 2020.
Ennenaikaisten parlamenttivaalien järjestäminen näin nopeasti tuli yllätyksenä. Tähän saakka pääministerin kanslia on toistuvasti kiistänyt spekulaatiot ennenaikaisista vaaleista.
Vaalien järjestäminen edellyttää, että kaksi kolmasosaa parlamentin alahuoneesta kannattaa ehdotusta. Vaaleista äänestetään alahuoneessa tänään.

Ajankohta vaalien järjestämiselle on pääministerin konservatiivipuolueen näkökulmasta hyvä. Puolueella on selvä johto kannatusmittauksissa. Konservatiiveja tukee yli 40 prosenttia äänestäjistä Englannissa, kun työväenpuolueen kannatus on vain noin 20 prosentissa.
Hyvä ajankohta vaalien järjestämiseen on juuri nyt, kun oma puolue on vahvoilla.

Ennenaikaiset vaalit antavat pääministerille tukevan selkänojan, jos hänen puolueensa voittaa vaalit. Sitä tarvitaan, sillä brexit-neuvottelujen läpivieminen vaatii vahvaa mandaattia ja poliittista johtajuutta. Theresa May nousi pääministerin tehtävään vain konservatiivien parlamenttiryhmän tuella, kun edeltäjä David Cameron joutui eroamaan EU-kansanäänestyksen jälkeen viime vuoden kesällä.
Pääministerin kannatus mitataan vaaleissa, ja parlamenttivaaleja May ei ole vielä puoluejohtajana voittanut.
Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn ilmoitti heti tuoreeltaan kannattavansa ennenaikaisia vaaleja.

Brexitiin eli Britannian eroon EU:sta vaaleilla ei pääministerin mukaan ole vaikutusta. May vakuuttaa, että Britannia on jättämässä EU:n eikä päätöksestä ole paluuta.
Pääministerin linjauksesta huolimatta brexit nousee väistämättä yhdeksi teemaksi. Vaalien järjestäminen tässä vaiheessa, kun eroneuvottelut ovat käynnistymässä, avaa EU-myönteisille liberaaleille hyvän tilaisuuden brexit-vääntöön.
Brexit tuskin vaaleissa muuttuu, mutta uusi hallitus määrittää eroneuvottelujen tavoitteet.
Vaalit voivat myös koetella Britannian yhtenäisyyttä ja vahvistaa itsenäisyyspuheita Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa.