Piinaviikon säästä tulossa poikkeuksellisen kylmä

0

Sää muuttuu pääsiäistä kohti mentäessä selkeästi kylmemmäksi koko maassa, kertoo meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta.
– Yleisesti maan etelä- ja keskiosissa Oulun korkeudelle saakka on lähipäivinä keväisen lämmintä, mutta viikon puolivälin jälkeen alkaa kylmempi vaihe.
Tuovisen mukaan etelästä Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen ulottuvalla alueella pilvisyys voi olla loppuviikosta ajoittain runsasta. Päivälämpötilat kohoavat loppuviikosta etelässäkin vain 4-5 asteeseen, jos aurinko ilmaantuu pilvien takaa lämmittämään. Pilvisillä alueilla voidaan jäädä vain hitusen verran plussalle.
– Maan keskiosissa aurinko jaksaa lämmittää vain pariin asteeseen. Kylmimmillään lämpötila voi olla päivälläkin lähellä nollaa, ja Pohjois-Karjalassa jopa pakkasella.
Yleisesti yöpakkasia odotetaan loppuviikolla koko maahan. Lämpötilat laskevat öisin 5-15 pakkasasteeseen, ja aamut voivat olla kylmiä.
Tuovisen mukaan Lappiin odotetaan loppuviikolla aurinkoisia päiviä ja pakkasöitä. Selkeinä öinä pakkanen voi paukkua maakunnassa vielä 20 asteessa. Päivälämpötilat jäävät Lapissa nollan tuntumaan.

Kuivaa ja tuulista

Jari Tuovisen mukaan sään odotetaan olevan suhteellisen kuivaa koko maassa. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä kuivempaa on, hän arvioi loppuviikkoa.
– Baltiassa liikkuu sadealueita, ja voi olla että Suomen eteläosaan yltää ajoittain joitain sateita.
Mahdolliset sateet voivat meteorologin mukaan tulla myös lumena tai räntänä, jos ne osuvat yöhön tai aikaiseen aamuun. Tuuli käy pohjoisen ja idän väliltä ja maan etelä- ja keskiosissa voi puhaltaa koillisviima.
Sää on tilastojen valossa muuttumassa ajankohtaan nähden selvästi tavanomaista kylmemmäksi.
Tuovisen mukaan normaalisti huhtikuun puolivälissä lämpötilat kohoavat päivisin etelässä lähelle kymmentä astetta, ja maan keskiosassakin 6-7 asteen tuntumaan.
– Jos päivällä on 2-3 astetta ja pitäisi olla noin kymmenen, siinä on aika iso ero.

STT

Kuvat: