Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Pikaluottojen ehtoja on syytä tiukentaa

Pikavipit näyttävät olevan vaikeasti hallittava vaikeuksien lähde. Kun yhdeltä suunnalta ongelmien tuloa saadaan tukittua, niitä ilmenee toisaalla. Ongelmien lähde ne ovat erityisesti niille vippaajille, joille useista pikalainoista syystä tai toisesta kertyy ylivoimainen taakka.

Takuusäätiö on sosiaalialan järjestö, jonka tehtävänä on pienituloisten ylivelkaantuneiden auttaminen, neuvonnan antaminen taloudenhallinnassa sekä järjestelylainojen takaaminen vaikeuksissa oleville.
Nyt takuusäätiö on huolissaan entistä isompien pikaluottojen tuottamista velkaongelmista (SSS 6.4.). Velkamäärät ovat entistä isompien pikaluottojen myötä kasvaneet sellaisiin summiin, että Takuusäätiö ei voi ihmisiä auttaa.

Pikaluotto on kallista rahaa, vaikka sen maksaisi nopeastikin takaisin. Usein kuitenkin takaisinmaksusuunnitelmat sortuvat, ja näin takaisin maksettava summa kiipeää ihan toiselle tasolle kuin lainattu summa.
Muutama vuosi sitten pikaluottojen aiheuttamia harmeja hillittiin korkokatolla. Silloin korkokaton piiriin tulevien pikaluottojen rajaksi määriteltiin 2 000 euroa. Nyt pikaluotot ovat entistä useammin yli 2 000 euron suuruisia, jolloin korkokatto ei niitä koske.
Pikaluottoja markkinoidaan aktiivisesti. Luottoja myöntävät yritykset ilmoittavat lainaehtonsa huolelliselle lukijalle epäilemättä aivan oikein. Takuusäätiön huolen ja kokemusten perusteella voi päätellä, että moni lainanottaja kuitenkin arvioi oman maksukykynsä väärin ja joutuu vaikeuksiin.
Sitäkin sopii kysyä, ovatko vuodessa jopa kaksinkertaisiksi nousevat luotot kuluineen kohtuullista liiketoimintaa.

Pikaluottojen sääntöjen tiukentaminen on oikeusministeriössä valmisteilla. Muutoksia on tavoitteena saada voimaan vielä tällä vaalikaudella. Muutoksiin on taas täysi syy.
Vaikka jokainen lainanottaja on itse vastuussa ratkaisuistaan, kokemukset osoittavat, että asiakkaiden suojelemiseen on tarvetta. Nopeasti otettavat ja saatavat pikavipit ovat liian monen kohdalla omiaan viemään kohtuuttomiin vaikeuksiin.

2 vastausta: Pikaluottojen ehtoja on syytä tiukentaa

  • Poliitikot pankkien asialla! ongelmaa ei olisi, jos ahneet pankit antaisivat vakuudettomia pienlainoja kohtuukorolla luottokelpoisille.

  • Ylivelkaantumista ei estetä pikaluottoja kieltämällä!
    Ylivelkaantumisen syyt ovat syvemmällä yhteiskunnassa ja kulutusluottojen hakijoilla on yleensä jo ennestään lukuisia velkoja ja tähän tilanteeseen kielloilla tai hintakatoilla ei ole vaikutusta. Luottoa on mahdollista saada helposti ja nopeasti monista eri lähteistä, ei pelkästään pikalainayrityksistä.
    Mikäli ylivelkaantuminen halutaan kuriin, on se mahdollista vain sillä, että kuluttajien saamista lainoista ryhdytään jakamaan tietoa luotonantajille. NS. positiivisen maksuhäiriörekisterin toiminnasta ja vaikutuksista on jo nyt saatavilla kiistatonta näyttöä myös Suomessa ja toimiin rekisterin saamiseksi olisi ryhdyttävä heti.
    Korkokatto on nopea ja helppo sekä näyttävä keino ylivelkaantumisen ”hallintaan”, mutta sillä ei ole todellisuudessa mitään vaikutusta ongelmaan! Mitä on tapahtunut edellisen lainsäädäntökierroksen jälkeen lupauksista ja tavoitteista huolimatta? Kansa on velkaantunut edelleen ja tulee velkaantumaan ellei asiaan oikeasti haluta puuttua!


Uutiset
STT
Arkisto