Ranskan eilisen iskun jälkeen etsitty mies antautui poliisille

0

Pariisin eilisen iskun jälkeen etsitty mies on antautunut poliisille Belgian Antwerpenissä. Ranskan sisäministeriö ei ole tarkentanut tietoja epäillyn mahdollisesta yhteydestä iskuun.
Sisäministeriön edustaja kertoi aiemmin Europe1-radiokanavalle, että uutta epäiltyä etsittiin belgialaisviranomaisilta saadun tiedon perusteella. Tutkintalähteen mukaan Antwerpenissä poliisille ilmoittautunutta miestä pidetään hyvin vaarallisena, ja Belgian poliisi oli etsinyt tätä osana toista tutkintaa.
Ranskassa on lisäksi kuulusteltu kolmea epäillylle hyökkääjälle läheistä henkilöä. Henkilöt tavoitettiin viimeöisissä kotietsinnöissä Pariisissa.

Yksi poliisi kuoli ja kaksi haavoittui

Isku tapahtui eilen illalla Pariisin keskustassa tunnetulla Champs-Elysees-kadulla. Yksi poliisi kuoli ja kaksi haavoittui, kun hyökkääjä avasi tulen poliiseja kohti. Äärijärjestö Isis otti iskun nopeasti nimiinsä.
Iltakymmeneltä Suomen aikaa ampuja oli ajanut autonsa lähelle pysähdyksissä ollutta poliisiautoa. Mies tuli ulos autostaan ja alkoi ampua. Hän surmasi yhden poliisin ja haavoitti kahta, minkä jälkeen poliisit ampuivat hänet. Poliisilähteen mukaan mies yritti paeta jalan.
Ranskalaismedian mukaan haavoittuneet poliisit eivät ole hengenvaarassa. Presidentti Francois Hollande, pääministeri Bernard Cazeneuve ja sisäministeri Matthias Fekl vierailivat median mukaan haavoittuneen poliisin luona sairaalassa aamulla.
Lisäksi yhden ulkomaalaisen turistin on kerrottu loukkaantuneen iskun yhteydessä.

AFP: Epäilty ampuja poliisille tuttu

AFP kertoi aiemmin, että epäilty ampuja on 39-vuotias Ranskan kansalainen.
Ampuja oli turvallisuusviranomaisten tuntema. Hänet oli pidätetty helmikuussa, sillä hänen epäiltiin suunnittelevan poliisien tappamista. Mies oli vapautettu, sillä häntä vastaan ei ollut todisteita.
Vuonna 2005 mies oli tuomittu kolmesta murhan yrityksestä, kertoi AFP:n lähde. Hän oli yrittänyt surmata poliiseja. Vuonna 2001 mies ajoi aseistautuneena varastetulla autolla toista autoa päin. Hän pakeni jalan ennen kuin toista autoa ajanut mies ja matkustajan paikalla istunut poliisiharjoittelija saivat hänet kiinni. Mies ampui kahdesti ja haavoitti molempia miehiä rintaan. Kaksi päivää myöhemmin mies vahingoitti vakavasti poliisia, joka oli hakemassa häntä ulos sellistä. Mies sieppasi poliisin aseen ja ampui useita kertoja.

”Isku ei estä vaaleja”

Ranskan turvallisuusasioita käsittelevä neuvosto kokoontui aamulla keskustelemaan iskusta presidentti Hollanden johdolla. Tapaamisen jälkeen medialle puhunut pääministeri Cazeneuve korosti, että viikonlopun vaaleihin on varauduttu mittavilla turvallisuusjärjestelyillä.
Pääministerin mukaan minkään ei saa antaa estää demokratian perustavanlaatuista hetkeä. Ranskassa järjestetään presidentinvaalien ensimmäinen kierros ylihuomenna.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on kommentoinut iskua Twitter-tilillään. Trump arvioi, että iskulla on suuri vaikutus Ranskan sunnuntaisiin presidentinvaaleihin. Trump kirjoittaa, että Pariisissa on jälleen tapahtunut terrori-isku eivätkä ranskalaiset enää jaksa vastaavaa.

Kampanjasuunnitelmat muuttuivat

Osa ehdokkaista on peruuttanut tämänpäiväisiä kampanjatilaisuuksiaan. Äärioikeiston Marine Le Pen, tasavaltalaispuolueen Francois Fillon ja En Marche -liikettään edustava Emmanuel Macron ilmoittivat keskeyttävänsä kampanjansa perjantaiksi.
Ranskalaislehti Figaron mukaan kampanjansa keskeyttäneiden kärkiehdokkaiden odotetaan kuitenkin antavan uusia kommentteja päivän aikana.
Le Pen kommentoi iskua lyhyesti aamupäivällä kampanjapäämajansa edustajalla.
– Poliisejamme vastaan on hyökätty, koska he symboloivat valtiota, Le Pen sanoi.
Fillon puolestaan totesi eilen illalla, että seuraavan presidentin ja tämän hallituksen tulee panna terrorismin torjunta etusijalle.

http://www.europe1.fr/societe/fusillade-sur-les-champs-elysees-la-belgique-a-transmis-a-la-france-un-avis-de-recherche-3306923
http://www.lefigaro.fr/actualite-france/2017/04/21/01016-20170421LIVWWW00031-en-direct-attentat-fusillade-etat-islamique-daech-champs-elysees-paris-policier-terrorisme.php
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/855368516920332289
http://www.lefigaro.fr/actualite-france/2017/04/21/01016-20170421LIVWWW00031-en-direct-attentat-fusillade-etat-islamique-daech-champs-elysees-paris-policier-terrorisme.php

STT

Kuvat: