Ranskassa Macron johtaa edelleen gallupeissa – vaaleihin kaksi yötä

0

Ranskassa presidentinvaalien kannatuskyselyissä kärkipaikkaa pitää Emmanuel Macron, joka edustaa omaa En Marche -liikettään.BFMTV-kanavan ja L’Express-lehden teettämässä tuoreessa kyselyssä Macron keräisi itselleen 24 prosenttia äänistä.
Kolme muuta kärkiehdokasta seuraavat Macronia melko tasaväkisinä. Kyselyn mukaan äärioikeiston Marine Le Pen saisi 21,5 prosentin, tasavaltalaispuolueen Francois Fillon 20 prosentin ja vasemmistolainen Jean-Luc Melenchon 19,5 prosentin kannatuksen.
Ranskassa vaalijännitys tiivistyy, sillä presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään ylihuomenna. Tuoreimmissa gallupluvuissa ei kuitenkaan näy eilisen Pariisin ampumisen mahdollinen vaikutus, sillä kysely tehtiin ennen iskua.

Macronin tiimiläinen: Ranskalla edessään mustavalkoinen valinta

Marine Le Penin tai Jean-Luc Melenchonin valinta Ranskan presidentiksi toisi maahan huomattavan paljon epävakautta, jos he toteuttavat vaalikampanjoidensa lupaukset, sanoo Emmanuel Macronin kampanja-aktiivi Sylvie Goulard. Tiiviisti Macronin kampanjassa mukana ollut Goulard arvioi STT:lle, että ranskalaisilla onkin edessään varsin mustavalkoinen valinta, kun he sunnuntaina äänestävät presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.
– Le Pen ja Melenchon ovat Eurooppa-vastaisia. Le Pen haluaa eroon EU:sta ja eurosta. Melenchon kiristää muuta Eurooppaa saavuttaakseen haluamansa, Goulard tiivistää.
Macron puolestaan on hänen mukaansa Eurooppa-myönteisin ehdokas pitkiin aikoihin Ranskan presidentinvaaleissa.
– Tämä on mustavalkoinen valinta. Seuraukset eurooppalaiselle projektille ja Ranskalle voivat olla valtavat.
Vaalikampanjojen oli määrä huipentua tänään eri puolilla maata. Puoliltaöin Ranskaan julistetaan vaalirauha ja kampanjointi loppuu. Pariisin torstai-illan terrori-isku kuitenkin hiljensi usean pääehdokkaan kampanjat etuajassa. Le Pen, Fillon sekä Macron ilmoittivat, että he eivät kampanjoi perjantaina.

Nuoret vapaaehtoiset hyvän kampanjan salaisuus

Ranskalainen europarlamentaarikko Sylvie Goulard on ollut tiiviisti mukana sitoutumattoman Emmanuel Macronin En Marche! -liikkeesä ja on myös matkustanut tämän mukana eurooppalaisten päättäjien tapaamisissa.
Goulardin mielestä Macronin puolesta puhuu hänen sitoutumisensa Eurooppaan ja vastuulliseen taloudenpitoon. Hän on luvannut noudattaa EU:nkin vaatimaa talouskuria, ja pitää maan budjetin alijäämän aisoissa.
– Hänellä on myös visio sosiaalisesta vastuullisuudesta. Uudistuksia ei voi tehdä ilman käsitystä siitä, minkälainen vaikutus niillä on väestön hyvinvointiin, Goulard sanoo.
Entinen investointipankkiiri ja talousministeri Macron on noussut ilmiöksi hyvin lyhyessä ajassa. Onnistuneen kampanjan salaisuus ovat olleet Goulardin mukaan nuoret, jotka ovat tehneet töitä vapaaehtoisina sosiaalisissa verkostoissa. On syntynyt liike, jolla on suurempi arvo kuin rahalla.
Moni ranskalainen miettii silti yhä, pystyykö Macron viemään eteenpäin lupaamiaan uudistuksia ilman perinteistä puoluekoneistoa. Myöskään Melenchonilla ei ole takanaan perinteistä puoluetta.

http://www.bfmtv.com/politique/presidentielle-macron-se-detache-le-pen-fillon-et-melenchon-se-tiennent-en-deux-points-1147286.html
http://www.lexpress.fr/

STT

Kuvat: