Tasajalkaa kohti vaaleja

0

Kolme suurta puoluetta etenevät tasaisissa asemissa kuntavaaleihin. Kokoomuksen, sosiaalidemokraattien ja keskustan erot mahtuvat tuoreimmissa kannatusmittauksissa yhden prosenttiyksikön sisälle.
Asetelma tarjoaa jännitystä varsinaiseen vaalipäivään ensi sunnuntaille.

Tasavahvan kärkikolmikon järjestys on muuttunut. Kokoomus on noussut kolmannelta sijalta kärkeen, demarit on kakkossijalla ja keskusta pudonnut kolmanneksi.
Helsingin Sanomien mittauksessa kokoomusta äänestäisi 19,7, sosiaalidemokraatteja 19,3 ja keskustaa 18,9 prosenttia. Kolmen suuren erot ovat niin pieniä, että ne mahtuvat tutkimuksen virhemarginaaliin.
Samanlaisia tuloksia saatiin myös Ylen teettämässä tutkimuksessa.

Kokoomuksen kannatus näyttää olevan pienessä nousussa juuri vaalien alla. SDP on pitänyt kärkipaikkaa viime kuukausina niukalla erolla, mutta nyt kannatus on hieman notkahtanut.
Perussuomalaiset ovat kärsineet hallitusvastuusta keskustaa ja kokoomusta enemmän. Nyt puolueen alamäki näyttää pysähtyneen ja kääntyneen pienoiseen nousuun. Perussuomalaisten kannatus on tuoreissa mittauksissa noussut yli 10 prosentin, kun se talvella oli alimmillaan runsaat 8 prosenttia. Suosion kasvua selittää osittain puheenjohtajapeli ja pääehdokkaiden räväkät linjaukset.
Viime kuntavaaleihin verrattuna suurinta voittoa mittaukset ennustavat vihreille.

Epävarmojen äänestäjien osuus on poikkeuksellisen suuri. Moni miettii vielä omaa valintaansa, ja epävarmuus voi johtaa alhaiseen äänestysprosenttiin. Viime kuntavaaleissa valtakunnallinen äänestysprosentti oli 58,3, ja nyt voidaan jäädä vielä huonompiin lukemiin.
Äänestysinnokkuudella on suora vaikutus vaalitulokseen. Matala prosentti hyödyttää perinteisiä puolueita ja erityisesti kokoomusta, jonka kannattajat käyvät tunnollisesti äänestämässä.
Vastaavasti vihreille ennustettu voitto voi jäädä saavuttamatta, jos kansa ei innostu äänestämään. Alhainen äänestysprosentti heikentäisi todennäköisesti myös perussuomalaisten kannatusta.
Juuri nyt äänioikeutta kannattaa käyttää, sillä näissä asetelmissa jokaisella äänellä on merkitystä.