Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Trumpin erikoinen suhde Venäjään

Presidentti Donald Trumpin suhteet Venäjään ovat olleet uutisten kestoaiheita. FBI on tutkinut Venäjän osuutta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin ja Trumpin vaalikampanjaväen ja esikunnan läheisiä suhteita Venäjän hallintoon.
Viimeisimmät käänteet nähtiin, kun iskut Syyriassa kiristivät suurvaltojen välejä.

Presidentti Trumpin turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn joutui eroamaan, kun julkisuuteen tulivat tiedot tapaamisista Venäjän suurlähettilään kanssa. Hän oli saanut myös kymmenien tuhansien dollarien palkkiot venäläiseltä RT-kanavalta.
Venäjän epäillään syyllistyneen vaalitaistelun aikana tietomurtoihin ja kyberhyökkäyksiin demokraattien Hillary Clintonia vastaan. Äänien manipuloinnista ei ole todisteita, mutta Venäjän arvioidaan selvästi toimineen Trumpin eduksi ja Clintonia vastaan.
Kahden yhdysvaltalaisen uutiskanavan tietojen mukaan Venäjällä olisi lisäksi arkaluonteista materiaalia, jonka avulla voitaisiin jopa kiristää Trumpia.

Syyrian hallituksen kaasuisku ja Yhdysvaltain vastaisku sotilaskentälle siirsivät huomion Syyrian sotaan. Venäjä tukee Syyrian presidentti Bashar al-Assadia, Yhdysvallat taas haluaa päästä diktaattorin ottein maataan hallitsevasta al-Assadista eroon. Yhteistä suurvalloille on taistelu terrorismia ja Isisiä vastaan.
Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson joutui paikkailemaan maiden välisiä suhteita Moskovan matkallaan, joka oli sovittu jo ennen Syyrian iskuja. Kielenkäyttö oli kovaa, mutta puhevälit haluttiin pitää.
Tilanne olisi astetta vakavampi, jos presidentti Vladimir Putin ei olisi halunnut ottaa Tillersonia vastaan.
Yhteinen tavoite Syyriassa voi olla mahdollinen, jos Venäjä luopuu al-Assadin tukemisesta. Se voi olla vaikeaa, sillä Venäjä haluaa Syyriaan hallinnon, joka ymmärtää Venäjää.

Tutkinnat läheisistä yhteyksistä Venäjään ovat olleet kiusallisia presidentti Donald Trumpille. Välien kiristyminen sopii presidentille hyvin. Torstain tiedotustilaisuudessa Trump jopa korosti, että suhteet Venäjään ovat ehkä kaikkien aikojen huonoimmat.
Syyrian ja muun maailman kannalta olisi parasta, että Yhdysvaltain ja Venäjän nahistelusta päästään nopeasti normaalitilanteeseen. Vielä parempi olisi, että Syyriassa löytyy yhteinen marssijärjestys.

1 vastaus: Trumpin erikoinen suhde Venäjään

  • Yhteinen marssijärjestys voisi olla sellainen, että kaikki ulkopuoliset marssisivat pois Syyriasta ja jättäisivät syyrialaisten itsensä laittamaan maansa asiat kuntoon. Ei se ainakaan enempää tuhoa maalle ja kansalle tuottaisi, kuin tämä nykyinen eri ´auttajien´ aiheuttama umpisolmu, jota Assad käyttää koko ajan hyväkseen voidakseen roikkua vallassa viimeiseen asti. Siinä ei kansan paras merkitse mitään. Sama koskee ulkopuolisia osapuolia omine intresseineen. Tässä ristiaallokossa on yksityinen syyrialainen kansalainen kuin lastu laineilla, joka koettaa kaikin voimin pitää päänsä pinnalla henkensä kaupalla. Mahtaakohan hän huutaa sieltä tyrskyjen keskeltä: ”Kiitos avusta!”
    Enpä usko.


Uutiset
STT
Arkisto