Tuleva kulttuuriministeri Terho: Kansakunta ilman kulttuuria olisi kuin ruumis ilman sielua

0

Uudeksi kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeriksi valittu perussuomalaisten Sampo Terho sanoi valintansa jälkeen, että on kunnia sekä puolueelle että hänelle itselleen vastaanottaa kulttuuriministerin tehtävät etenkin Suomen itsenäisyyden juhlavuonna. Hän toivoo, että juhlavuodesta voidaan tehdä ”ennakkoluuloton”.
Varsinaisista kulttuurilinjauksista hän ei suostunut heti valintansa jälkeen kertomaan vaan muotoili kulttuurin merkityksestä yleisellä tasolla.
– Kansakunta ilman kulttuuria olisi kuin ruumis ilman sielua. Kulttuuri on keskeinen osa minuuttamme ja kansallista olemassaoloamme, hän sanoi.
Tarkemmista linjoista hän sanoo kertovansa vasta, kun hänet on virallisesti nimitetty tehtävään. Presidentti nimittää uudet ministerit tehtäviinsä ensi viikon perjantaina.
Terho on kulttuurijärjestö Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja.
Eurooppaministerin tehtävään hänellä on kokemusta muun muassa europarlamentaarikon työstä. Hän on lisäksi tällä hetkellä EU-asioista käsittelevän suuren valiokunnan jäsen.
– Ajan tiukasti Suomen kansallista etua.
Kirkkonummella kasvanut Terho työskenteli ennen europarlamentaarikko- ja kansanedustajauraansa Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijana.

Niikko harmissaan, ministeristä ei äänestetty

Puheenjohtaja Timo Soinin mukaan puolue ei äänestänyt valinnasta. Valinnan alla saatiin jännitystä mahdollisesta äänestyksestä, sillä kansanedustaja Mika Niikko oli myös ilmoittautunut ehdolle ja odotti etukäteen asiasta äänestystä. Valinnan jälkeen Niikko sanoi olevansa harmissaan. Hän olisi halunnut mittauttaa kannatuksensa ministeriksi. Nyt puolueen ja eduskuntaryhmän sääntöjä tulkittiin Niikon mielestä niin, ettei äänestystä tullut. Niikko kehui silti Terhoa.
– Terho on erittäin viisas ja aikaansaava mies, joten hänestä tulee varmasti erittäin hyvä kulttuuri- ja eurooppaministeri. Hänelle annan täyden tukeni tässä asiassa.

Brexit tukevoittaa Terhon salkkua

Eurooppaministerit ovat keskeisessä roolissa, kun EU ja Britannia käyvät eroneuvotteluita seuraavien kahden vuoden aikana. Brexit tukevoittaakin myös tuoreen eurooppaministerin Sampo Terhon salkkua.
EU:n puolella neuvotteluiden vetovastuu on komissiolla, mutta se hakee mandaattinsa aina ministerineuvostolta.
Ministeri esittelee kokouksissa Suomen kannan, josta hallitus on yhdessä sopinut. Isoissa kansainvälisissä kokouksissa korostuu kuitenkin aina myös ministerin sosiaalisuus ja kyky tuoda Suomen kantoja esiin.
Eurooppaministerit olivat viimeksi koolla torstaina käsittelemässä suuntaviivoja, joilla EU lähtee kesällä alkaviin neuvotteluihin. Kokouksessa käytiin läpi paperia, josta päätetään muodollisesti lauantain huippukokouksessa.
Toukokuun lopulla eurooppaministerit päättävät komissiolle annettavasta ensimmäisestä neuvottelumandaatista.
Eurooppaministerin salkkua aiemmin kantanut Timo Soini (ps.) on delegoinut yleisten asioiden neuvoston monesti valtiosihteerilleen Samuli Virtaselle. Virtanen kertoo, että puheenjohtajan ja ulkoministerin tehtävät ovat vaatineet Soinin läsnäoloa usein muualla.
– Tilanne helpottuu, kun eurooppaministerin tehtävät siirtyvät, Virtanen sanoo STT:lle.

STT

Kuvat: