Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Hassunhauskat liikeideat

REIMA SUOMI. Kun rahan ansaitsemisesta on kysymys, ei ihmisen kekseliäisyydellä ole mitään rajaa. Tässä muutamia hauskoja (lue: kaameita) liikeideoita joihin olen viime aikoina törmännyt.  Opiksi ja ymmärrykseksi, mutta pyydän, ei kopioitavaksi.
Suorastaan taidetta lähentelee suomalaisen suurehkon lehtitalon puhelinmyyntikampanja, jonka yhteydenotoilla minua pari kertaa vuodessa ilahdutetaan. Mairea naisääni muistuttaa, että minulla on sisällä 80 euroa palkintorahaa kiitoksena osallistumisestani kyselytutkimukseen viime syksynä (minulla ei ole mitään muistikuvaa mistään tällaisesta kyselystä).  Haluattehan nyt hyödyntää tämän kertyneen rahasumman osana lehtitilauksen maksua?
Nähtävästi kovalla työllä ansaittua rahaa 80 euroa on siis valumassa kankkulan kaivoon, kukapa järkevä ei haluaisi tuota rahasummaa pelastaa.  No, kauppoja ei toistaiseksi kohdallani ole tullut.

Matkalaukkuni on tuhti ja painava ja aiheuttaa paljon kustannuksia. Itse lienen kevyt ja helposti liikuteltava. Näin ainakin erään halpalentoyhtiön mukaan. Lennon eräälle reitille olisin saanut 29 eurolla, mutta matkalaukusta sitten perittäisiinkin jo 80 euroa.
Markkinoiden paine lienee pakottanut lentoyhtiöt esittelemään halpoja perushintoja, ja liikeidea on muodostunut kombinaatioksi halvoista perushinnoista ja järjettömistä lisäpalveluiden hinnoista. Kustannusvastaavuus, eli se että hinnat jotenkin heijastelisivat todellisia kustannuksia, on mukavasti heitetty roskakoriin.
Eräs nopeasti kasvava rakennusyhtiö on myös keksinyt hienon tavan rahastaa.  Asunnot ovat ihan kohtuuhintaisia, ja kaikki lisäpalvelut asuntoon nostavat normaalin oloisesti hintaa.  Kaikki näyttää oikein kohtuulliselta.
Kun kaikki näyttää hyvältä ja reilulta, niin kukapa siinä muistaa enää ihmetellä sellaista pientä yksityiskohtaa kuin vuokratontin vuokra.  Tämä ”marginaalinen” vuokratontin vuokra osoittautui lopulta 300 euroksi kuussa normaalista asunnosta hamaan maailmanloppuun saakka, saman suuruiseksi kuin mitä olen laskenut maksavani omakotitalon kaikista juoksevista asumiskustannuksista yhteensä.

Mukava liikeidea on myös pienvarastotiloja tarjoavilla yrityksillä. Kuukauden tai muutaman voit saada alussa ilmaista säilytystilaa. Sopii arvata, mikä on tilanne, kun sitten on ahtanut kymmenen kuutiota tavaraa siihen kolmen neliön varastotilaan: koukussa olet. Tavaroiden uudelleensijoittelusta vaiva on monikertainen kuukausittaiseen vuokraan nähden.
Varsinaista liikeideaa tai ainakaan kustannuslaskentataitoa ei aina ole ostajillakaan, vaikka ei tietenkään määritelmän mukaan pitäisikään olla. Olen verkon kauppapaikoilla myynyt marginaalisia alle kymmenen euron tavaroita, jotka eivät uutenakaan juuri enempää maksaisi. Postitusta olen tarjonnut kuudella eurolla. Jopa satojen kilometrien päästä tullaan hakemaan näitä tavaroita mieluummin omalla autolla kuin että maksettaisiin tuo kuusi euroa. No, sitä varten kai ovat työsuhdeautot.
Meillä on jo termejä kuten informaatiolukutaito tai terveyslukutaito, heitän tässä vapaaseen käyttöön ja jatkojalostukseen termin liikeidealukutaito. Ei olisi huono taito kenellekään.
Kirjoittaja on tietojärjestelmätieteen professori.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Uutiset
STT
Arkisto