Kreikan ex-pääministeri yhä tehohoidossa – poliisi epäilee äärivasemmistoa kirjepommi-iskusta

0

Kreikan entinen pääministeri Lukas Papademos, 69, on edelleen tehohoidossa haavoituttuaan eilen pommi-iskussa, kertoo kreikkalainen sanomalehti Kathimerini.
Papademos avasi autossaan torstai-iltapäivänä itselleen lähetetyn kirjekuoren, joka räjähti ja aiheutti hänelle vammoja vatsaan ja jalkaan. Myös kaksi Papademosin turvamiestä sai vammoja iskussa, kertoo Kathimerini. Papademosin odotetaan paranevan täysin.

Terroristien kirje läpäisi turvatarkastuksen

Kreikan poliisi tutkii, miten ex-pääministerille lähetetty kirje läpäisi turvatarkastuksen. Aikaisemman pääministerin roolinsa vuoksi Papademos on poliisin suojeluksen alainen ja hänen postinsa tutkitaan.
Kreikan turvallisuusviranomaiset ovat varoittaneet henkilöitä, joiden he uskovat olevan seuraavia potentiaalisia iskun kohteita.
Myös Kreikan postia on kehotettu olemaan valppaana mahdollisten kirjepommien varalta.

Tekotapa viittaa kreikkalaiseen äärivasemmistolaiseen ryhmään

Toistaiseksi mikään ryhmittymä ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi. Kreikan poliisin mukaan iskun tekotapa oli kuitenkin samanlainen kuin kreikkalaisen äärivasemmistolaisen ryhmän SPF:n tekemät aikaisemmat iskut. SPF tunnetaan myös nimellä Conspiracy of Fire Nuclei tai Tulisolujen salaliitto.
Maaliskuussa SPF lähetti Ranskaan kirjepommin, joka haavoitti IMF:n pääsihteeriä Pariisissa, ja ilmoittautui Saksan valtiovarainministeriöön saapuneen räjähdepaketin lähettäjäksi. Sama ryhmä lähetti muutamia vuosia sitten pakettipommeja suurlähetystöihin Kreikassa sekä muutamille eurooppalaisjohtajille.
Papademos, joka johtaa tällä hetkellä Kreikan johtavaa tutkimuslaitosta Ateenan Akatemiaa, toimi Kreikan pääministerinä vuosina 2011 ja 2012. Hän on tunnettu taloustieteilijä ja Kreikan keskuspankin entinen pääjohtaja. Hän johti väliaikaishallitusta, joka neuvotteli Kreikan säästöohjelmasta talouskriisin pahimpina aikoina.

http://www.kathimerini.gr/911205/article/epikairothta/ellada/elegxomenh-h-poreia-ths-ygeias-toy-loyka-papadhmoy—paramenei-prolhptika-sth-me8

STT

Kuvat: