Liikenteessä Salon kesässä

0

Salon kaupunki ostaa kymmeneksi kesäviikoksi kaupungin sisäisen joukkoliikenteen. Kesäisessä katukuvassa eivät jyrää isot linja-autot, vaan kesävuoroja ajetaan pääosin 12 hengen pikkubusseilla. Kaupunki on päätynyt kokoluokkaan markkinaehtoista liikennettä hoitaneiden yhtiöiden kokemusten perusteella.
Salokyydiksi nimetty ostoliikenne rullaa kolmen yhtiön autojen voimin. Ne kulkevat kahta paikallislinjaa ja kahdeksaa seutulinjaa. Kesäliikenne sisältää myös Teijon kansallispuistoon viikonloppuisin kutsusta liikennöitäviä vuoroja.

Kaupunki saa järjestettyä kohtuullisen kattavan kesäliikenteen noin 130 000 eurolla. Kulut nousevat hieman yli 150 000 euron, jos kaikki Teijon kutsuliikennevuorot ajetaan. Matkailijoille kyyti on edullista, sillä paikallisliikenteen kertalippu maksaa euron ja seutuliikenteessä pääsee kulkemaan 3,30 eurolla. Liput sisältävät myös kahden tunnin vaihto-oikeuden.

Päätös kesän ostoliikenteestä on ilahduttanut salolaisia, joten toivottavasti kesävuorot löytävät käyttäjänsä. Eniten kesävuoroja ajetaan Sirkkulasta ja Halikosta, mutta eri puolilta Saloa pääsee keskustaan vähintään sekä päivätöihin että asioille.
Kesän ostoliikenteen solmukohdaksi on valikoitunut linja-autoasema, josta matkaa voi jatkaa pitkän matkan busseilla tai siirtyä jatkoyhteyksiin juna-asemalle. Vuoroihin kuuluu myös joka linjoilla ajettava torstain iltatorivuoro, joka on ollut monien iäkkäiden ja autottomien asukkaiden toive.

Päätös kesäliikenteestä oli tarpeellinen, sillä Salossa on kärvistelty kaksi vuotta ilman toimivaa sisäistä julkista liikennettä. Liikenne on miltei seisahtunut koulujen loma-ajaksi, koska markkinaehtoinen liikenne ei millään kannata kesäaikana, kun koululaiset ja opiskelijat ovat poissa.
Kaupungilta on odotettu toimia ja nyt se on vastannut asukkaiden odotuksiin. Paikallisliikenteen hintakin on niin alhainen, että sen uskoisi houkuttelevan monia valitsemaan bussin oman auton sijaan.