Prinssi Philip jää eläkkeelle vuosikymmenten edustamisen jälkeen

0

Britannian hovissa alkaa varovainen sukupolvenvaihdos, kun 95-vuotias prinssi Philip luopuu virallisista edustustehtävistä. Hovi kertoi tänään, että kesäkuussa 96 vuotta täyttävä Philip hoitaa sovitut tapaamiset elokuun loppuun asti, mutta ei ota vastaan uusia vierailu- tai tapahtumakutsuja.
BBC:n mukaan hän osallistui edustustehtäviin viime vuonna 110 päivänä.
Hovi kertoo, että Philip saattaa kuitenkin halutessaan esiintyä ajoittain julkisissa tapahtumissa.
Kuningatar Elisabet porskuttaa kuitenkin edustustehtävissään entiseen tapaan. Kuningatar tukee täysin prinssi Philipin päätöstä luopua edustustehtävistään.
Onkin todennäköistä, että kuningattaren rinnalla nähdään syksystä alkaen usein kuningasperheen nuorempia jäseniä.
Prinssi William, joka on kruununperimysjärjestyksessä toisena prinssi Charlesin jälkeen, on jo kertonut jättävänsä tänä vuonna työnsä pelastushelikopterin lentäjänä edustustehtävien vuoksi.

Ikäisekseen suhteellisen terve

Brittimediaan vuoti varhain aamulla tieto, että kuningashuoneen henkilökuntaa oli kutsuttu Skotlannista asti aamuiseen kokoukseen Lontoossa.
Käynnistyi valtava huhumylly, jota pyöritti ennen kaikkea tieto siitä, että kuningatar ja prinssi Philip ovat niin iäkkäitä. Spekulaatioita ei juuri hillinnyt se, että molemmat olivat hoitaneet työtehtäviä vasta keskiviikkona.
Uutiskentällä eniten keuli Sun-tabloidi, jolta lipsahti ilmeisesti vahingossa ulos uutinen otsikolla ”Prinssi Philip on kuollut 95-vuotiaana, kuinka Edinburgin herttua kuoli jne. jne.”.
Philip on kärsinyt jonkin verran terveyshuolista viime vuosina, mutta hänen terveydentilaansa on pidetty ikä huomioon ottaen hyvänä.
Philip on edustanut vaimonsa rinnalla vuosikymmeniä. Elisabet kruunattiin vuonna 1952. Heidän on määrä juhlia marraskuussa 70. hääpäiväänsä.
Philip on vuosien saatossa hoitanut yli 22 000 edustustehtävää ja pitänyt lähes 5 500 puhetta, listasi BBC:n hovitoimittaja Peter HuntTwitterissä.
Pääministeri Theresa May ilmaisikin hänelle kiitokset koko maan puolesta.

https://www.royal.uk/announcement-regarding-duke-edinburgh
http://www.bbc.com/news/uk-39802636
https://twitter.com/BBCPeterHunt

STT

Kuvat: