Talouskasvu vetää eteenpäin

0

Merkit talouden kääntymisestä nousuun ovat voimistuneet samaa tahtia kuin kesä lähestyy. Enää ei voikaan puhua pelkistä ennusteista, vaan myös merkkejä talouskasvusta on jo näkyvissä.
Yritysten tilauskirjat ovat täyttyneet, avoimien työpaikkojen määrä on noussut ja työttömyys kääntynyt laskuun.
Erityisen hyvältä tilanne näyttää Lounais-Suomessa, jossa puhutaan positiivisesta rakenneongelmasta. Työntekijöistä on jo pulaa joillakin toimialoilla.

Lisävahvistusta talouden tunnuslukuihin saatiin laskelmista, jotka koskevat yritysten kassavirtoja (HS 22.5.). Suomalaisten pörssiyhtiöiden kassavirrat ovat parantuneet vuodessa peräti 24 prosenttia.
Yhtiötä voidaan tarkastella monien erilaisten tunnuslukujen kautta, mutta kassavirrat ja niiden kehitys antavat totuudenmukaisen kuvan yhtiön tilanteesta.
Suomalaiset pörssiyhtiöt ovat tämän vertailun mukaan erittäin hyvässä iskussa. Yhdessä talouden yleisen kasvun kanssa tämä toivottavasti näkyy investointeina ja uusina työpaikkoina.

Lounais-Suomesta on kantautunut viimeisen vuoden aikana hyviä uutisia. Uudenkaupungin autoteollisuus ja Turun telakkateollisuus kasvavat vahvasti. Uusia työntekijöitä tarvitaan tuhansia.
Kasvu on ollut niin nopeaa, että maakunnassa puhutaan positiivisesta rakennemuutoksesta. Rakennemuutoksella on yleensä tarkoitettu teollisuuden voimakkaita muutoksia, joiden seurauksena tehtaita on suljettu ja nopeassa ajassa hävitty suuri määrä työpaikkoja.
Hallituksen uudessa lisätalousarvioesityksessä on luvassa rahaa Lounais-Suomen positiivisen rakennemuutoksen hallintaan. Määrärahan avulla on tarkoitus muun muassa sähköistää Uudenkaupungin rata ja lisätä koulutusta auto- ja laivateollisuuden tarpeisiin.
Lisäraha tulee tarpeeseen, ja sen avulla voidaan varmistaa pitkäaikaisen kasvun jatkuminen.

Samaan aikaan on syytä tunnistaa, että Lounais-Suomi on kahtia jakautunut maakunta. Turun seutu ja Vakka-Suomi kasvavat voimakkaasti, mutta Salon seudulla tilanne on vielä vaikea.
Pahimman yli on Salossa päästy, mutta elektroniikkateollisuuden raju alasajo vaatii vielä aikaa ja sopeutumista. Maakunnan veto ja talouskasvu auttavat Saloa työttömyyden nujertamisessa.