Trump piipahti, hämmennys jäi

0

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Euroopan vierailu jätti jälkeen avoimia kysymyksiä. Eurooppalaiset kumppanit joutuvat edelleen miettimään, mitä mieltä Yhdysvallat on muun muassa Natosta.
Etukäteen räväköistä twiiteistään tunnetun presidentin matkaa odotettiin jännityksellä. Trump esiintyi sovinnollisemmin kuin vaalikampanjan ja alkukauden aikana on nähty.
Uusilta törmäyksiltä vältyttiin, joten siinä mielessä matkaa voi pitää onnistuneena. Päällimmäiseksi tunteeksi jäi kuitenkin pettymys, kun moneen isoon kysymykseen ei saatu vastausta.

Yksi eniten Eurooppaa huolestuttaneista kysymyksistä on Trumpin hallinnon suhtautuminen puolustusliitto Natoon ja sen viidennen artiklan turvallisuustakuuseen. Presidentiltä odotettiin vahvistusta, että Yhdysvallat seisoo artiklan takana.
Odotus oli turhaa. Sopiva tilaisuus tuotiin kuin tarjottimella New Yorkin syyskuun 2001 terrori-iskun muistomerkin vihkiäisjuhlassa. Puolustuslupauksen sijaan Trump toisti vanhaa viestiään Nato-maiden maksuosuuksien laiminlyönnistä.

Samanlaiseen hämmennyksen tilaan presidentti Trump jätti eurooppalaiset kumppaninsa Venäjä-suhteissa. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk joutui tulkitsemaan keskustelua, kun selvää viestiä ei Yhdysvaltain uudelta presidentiltä saatu.
Tusk muotoili keskustelun henkeä niin, että ei ollut varma, oliko heillä yhteinen näkemys suhtautumisessa Venäjään. Venäjän vastaisista pakotteista sen sijaan yhteinen linja näytti löytyneen.
Vierailun aikana EU ja G7-maat yrittivät vedota Trumpiin myös ilmastokysymyksissä, mutta vahvistusta Yhdysvaltain mukanaolosta Pariisin ilmastosopimuksessa ei saatu.

Presidentti Trumpin Nato-kommentit ja Britannian lähtö EU:sta pakottavat pohtimaan uusia vaihtoehtoja puolustusasioissa. Euroopan turvallisuus on muurattu tukevasti Natoon, mutta jalustaan on tullut säröjä.
Suurin osa EU-maista haluaa jatkossakin turvata Natoon. Uusi tilanne voi avata eurooppalaiselle puolustusyhteistyölle mahdollisuuksia, jotka sopivat myös Suomelle.