Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Työsalon Virtanen: Pakkotyönhaku ei poista työttömyyttä

Hallitus esittää pakollista työnhakua reseptiksi työllisyyden parantamiseen.

Hallitus esittää, että työttömien tulisi hakea töitä vähintään 12 kertaa kolmen kuukauden aikana. Esityksen mukaan työnhakijan tulisi raportoida omasta työnhakuaktiivisuudestaan työvoimaviranomaisille kerran viikossa – mikäli työtön ei näin toimisi, menettäisi hän työttömyyskorvauksensa 60 päiväksi.
Työmarkkinajärjestöt ovat jo ehtineet arvostella esitystä siitä, että se lisää näennäishakemusten määrää ja saattaa kyllästyttää työnantajat valtaviin hakemusmääriin. Tukkiutuvan hakuprosessin takia takia he siirtyisivät hakemaan työvoimaa muualta kuin työvoimaviranomaisten kautta.
– Esitys on niin uusi, monimutkainen ja siihen liittyy paljon muutakin, ettei tässä vaiheessa voi sanoa, mitkä sen vaikutukset ovat Varsinais-Suomessa, saatikka yksin Salossa, sanoo Varsinais-Suomen TE-toimiston johtaja Kjell Hendrichson.
Hendrichsonin mukaan tavoite on sinänsä hyvä: aktivoida työnhakijoita lisää ja laajentaa heidän työnetsintäaluettaan. Viimeksi mainittuun on Hendrichsonin mukaan tulossa muitakin lisäkannustimia.

Salon alueen työttömät ry:n toiminnanjohtaja Riitta Virtanen näkee pakkokeinojen lisäämisen byrokraattiseksi ja lopulta toimimattomaksi keinoksi.
– Pakkokeinoilla ei silti synny työpaikkoja eikä todellisia työelämään johtavia polkuja. Uskon rekrykoulutukseen, minkä kautta motivoitunut työnhakija todella pääsee hyödyntämään työnantajankin tavoitteita, Virtanen sanoo.

Lue lisää 5.5.2017 lehdestä

8 vastausta: Työsalon Virtanen: Pakkotyönhaku ei poista työttömyyttä

 • Entäs ei motivoituneet ?

  • Hallituksen ei pitäisi miettiä liikaa niitä ei-motivoituneista työntekijöitä. Tällä tyylillä työnhakija, jota ei edes kiinnosta työllistyä, hakee joka viikko erikoislääkärin avointa paikkaa tai vastaavaa, johon ei muutenkaan ole pienintäkään osaamista, joten tuskin saa edes haastattelukutsua. Tai sitten kirjoittaa sellaisen hakemuksen, että kukaan ei kutsuisi sellaista henkilöä haastatteluun.

   Hallituksen pitäisi panostaa siihen, että motivoituneet pääsisivät töihin ilman kyykyttämistä. Olisi se sitten palkkatukimäärärahojen nostamista tai vastaavaa, jotta yritykset palkkaisivat väkeä, kunhan yritykset palkkatukijakson jälkeen myös pysyvästi palkkaisivat työntekijät.

   Ei-motivoituneita pitäisi ohjata palveluun, josta he löytäisivät taas motivaation työelämään.

 • Tässähän nyt on hallituksen linjaus kirkkaasti se, että töitä kyllä löytyy kun painostetaan työttömät hakemaan töitä vähintään 12 kertaa 3:n kuukauden aikana.
  Vaikka kaikki nyt vapaana olevat työpaikat täyttettäisiin, jäisi vielä reilut 300.000 työnhakijaa nuolemaan näppejään.
  Kyse on siis naurettavasta kyykytyksestä, joka ei luo työpaikkoja.
  Jos hallituksella olisi pelisilmää, se painostaisi yrityksiä työllistämään ihmisiä, eikä hakemaan olemattomia työpaikkoja.
  Nyt siis valittiin tämä kyykytyslinja.
  Vaan tämä nykyinen hallitus on toiminut kovin usein järjenvastaisesti ja linja näyttää jatkuvan.

  • Roope on aivan oikeassa: ”Jos hallituksella olisi pelisilmää, se painostaisi yrityksiä työllistämään ihmisiä, eikä hakemaan olemattomia työpaikkoja.” Jos pakko otetaan keinovalikoimaan, niin se pitää kohdistaa oikeaan kohteeseen eli siihen, mistä on puute. Työpaikoista on puute, eikä työnhakijoista. Joistain ammattiryhmistä on puute, mutta siihen on keinona koulutuksen lisääminen ja sen tukeminen, ei epäpätevien hakijoiden hakemustulva. Työmarkkina muuttuu ja tulee muuttumaan tulevaisuudessa niin nopeasti, että siihen sopeutuminen on luonnollisista syistä erittäin vaikeata. Uudelleen koulutus on siihen avainsana ja sen suunnitteluun pitää käyttää kaikki mahdollinen asiantuntemus työmarkkinoilta ja viranomaisilta.
   Koulutuksesta leikkaaminen on toimintaa, jota juuri nyt ei saisi tehdä. Se on suoranaista hölmöläisten hommaa. Robotit järjestäytyvät jo kulman takana riviin. Kohta rivit on kunnossa ja robotti-invaasio marssii näyttämölle. Ihmistyöntekijät ja robotit on saatava yhteistyöhön hyödyllisellä ja järkevällä tavalla. Muuten ei kunnian kukko laula. Siihen pulmaan ei riitä pakottaminen. Ja kohta tulee asialle kiire, ellei kiire olisi jo nytkin.
   Iso työn murros vaatii kaikilta tahoilta jousto- ja yhteistyökykyä, sillä edessä on jo valmiiksi huonosta lähtötilanteesta johtuen ”verta ja kyyneleitä”. Siitä on kyllä mahdollisuus selvitä ja mitä laajemmin tilanne ymmärretään, sen paremmin ja nopeammin yhteiskunnan on mahdollisuus haastavaan tilanteeseen sopeutua. Robotisaatio ja uusin tekniikka on nähtävä mahdollisuutena, ei mörkönä. Pakotettu työhakemusten teko ei tähän maailmaan kuulu. Nyt pitäisi hyödyttömien työhakemusten laatimisen sijaan istua koulun penkillä opiskelemassa uusia tietoja ja taitoja.

 • Siitä syntyy reilusti säästöä valtion kassaan, kun muutaman kerran vuodessa työtön heitetään 60 päiväksi etsimään ruokansa roskiksista.

 • Lisää nöyryytystä niille ikääntyneille työttömille, jotka jo muutenkin määritellään ”kohderyhmän” ulkopuolelle, joita ei enää ”kannata” palkata. Nyt ollaan jo ”kipurajoilla” (moderointi poistaisi voimakkaammat ilmaisut) näiden ehdotusten kanssa.

 • Olen hakenut kahden kuukauden aikana 20 työpaikkaa, joihin olen pätevä tai liikakoulutettu…kolmeen olen päässyt haastatteluun. Viimeksi kerrottiin, että hakijoita oli ollut 50, joista 5 pääsi haastatteluun….jostain syystä Salo ei ole minua työllistänyt moniin vuosiin vaan aina on pitänyt hakea leipä naapurikaupungeista tai etäämpää. Sidoksissa olen asumisen kautta tänne, kun ei asuntokauppakaan kannata. Pitkät työmatkat syövät auton ja rahaa käteen ei jää ja työmatkoista kertyy kaksinkertainen työviikko, niin ettei vapaa-ajan ongelmia ole töissä ollessa. En ymmärrä, miksi Salon kaupunki palkkaa esim. Turusta asti väkeä kun omaakin osaavaa väkeä on työttömänä…? Eli saiskohan siitä lisää työttömyyskorvausta tai työn, kun hakee enemmän, mitä on tarvis? Vai onko sitä porkkanaa lainkaan tässä hakemusasiassa?

 • Työpaikkoja ei synny poliitikkojen tai muiden käskystä. Niitä syntyy vain kun on tuote, jota joku/jotkut haluavat ostaa tuotantokustannukset peittävällä hinnalla.
  Tällä hetkellä Salossa on muutamia yhtiöitä, joiden tuotteilla on kysyntää, mutta määrät eivät vain työllistä tarpeeksi. Yleensäkin kevyiden ( lue edullinen rahti ) tuotteiden kokoonpanoa ei todennäköisesti tulla enää Suomessa näkemään.
  Hyperloopista naureskelevien olisi syytä muistaa, että varmaan aikoinaan Mobiran kännyköiden alkutaipaleella olisi voitu käydä vastaavaa keskustelua ”vouhotuksesta”, että puhe ja numeron valinta kulkevat avaruudessa ilman johtoja.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Uutiset
STT
Arkisto