Työttömyyden piina hellittää

0

Huhtikuun työllisyystilastot kertovat hyvän suunnan Salossa jatkuvan. Kuukausi oli selvästi parempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.
Työllisyystilanne on kohentunut Varsinais-Suomessa ja myös Salon talousalueella. Kaikkien Salon seudun kuntien työllisyystilanne on nyt parempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Salon vaikea kausi alkoi vuonna 2012, kun Nokia sulki kahdessa vaiheessa matkapuhelintehtaan. Nokian oman matkapuhelinvalmistuksen lisäksi työpaikkoja katosi alihankintaa tehneistä yrityksistä, ja työttömäksi jäi nopeassa tahdissa useita tuhansia ihmisiä.
Ensimmäinen synkkä vuosi Salon työttömyystilastoissa nähtiin 2013. Tuolloin huhtikuussa työttömyysaste oli 15,3 prosenttia ja työtä vailla noin 4 000 ihmistä. Myös seuraavien vuosien huhtikuussa työttömyys pysytteli sitkeästi 15 prosentin ja työttömien määrä 4 000 ihmisen tuntumassa.

Vuosien piina näyttää lopulta hellittävän. Nyt huhtikuun työttömyysaste Salossa oli 13,9 prosenttia ja työtä vailla 3 418 työtöntä työnhakijaa. Viime vuoden huhtikuussa Salon työttömyysaste oli 15,7 prosenttia ja työttömänä 3 911 henkilöä. Vaikka muuttoliike on vienyt työikäistä väkeä muualle, ovat uudet luvut selvästi paremmat.
Salo on pitänyt kyseenalaista kärkipaikkaa maakunnan tilastoissa. Salon luvut ovat olleet viime kuukausina maakunnan korkeimmat, vaikka yleensä pahin työttömyysaste on keskuskaupungissa. Huhtikuussa tilanne tasoittui, kun Salon työttömyys oli täsmälleen sama Turun kanssa, kummallakin 13,9 prosenttia.
Työllisyys on kulkenut oikeaan suuntaan myös alueen muissa kunnissa. Seudun paras on Sauvo, jossa työttömyysaste on 6,8 prosenttia. Koko maakunnan paras tilanne on Laitilassa, 5,6 prosenttia.

Kaikki mahdollisuudet hyvän kehityksen jatkumiseen ovat olemassa. Talouskasvun tunnusmerkit ovat viime kuukausina vahvistuneet, ja Meriniityn uusi IoT-keskittymä avaa hyviä mahdollisuuksia työpaikkojen syntymiselle.
Niitä tarvitaan, sillä runsaat 3 400 työtöntä on edelleen suuri luku. Myös ammatillista jatkokoulutusta tarvitaan lisää, sillä monen työnhakijan osaaminen ei välttämättä riitä avautuviin uusiin työpaikkoihin.