USA:n edustajainhuone hyväksyi Obamacaren korvaamisen – taistelu jatkuu senaatissa

0

Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi torstaina Obamacaren korvaamisen uudella järjestelmällä. Asia siirtyy vielä senaattiin, jossa asiasta odotetaan tulevan vielä kunnon riita. Äänet jakautuivat edustajainhuoneessa 217-213.
Hyväksyntä oli niukka, sillä republikaanien oli saatava edustajainhuoneen äänestyksessä 216 ääntä, jotta esitys Obamacaren korvaajasta menisi läpi.
Äänet jakaantuivat pitkälti siten, että demokraatit vastustivat esitystä ja republikaanit puolsivat sitä. Noin 20 republikaania kuitenkin vastusti Obamacaren korvaamista.
Republikaanit vetivät maaliskuussa pois esityksen Obamacaren korvaajaksi tarkoitetusta terveydenhoitouudistuksesta, sillä esitys olisi hylätty edustajainhuoneen äänestyksessä.
Obamacaren peruminen republikaanien tärkeimpiä vaalilupauksia

Edustajainhuoneen toisenlainen päätös olisi ollut vakava isku Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille. Obamacaren peruminen oli yksi republikaanien tärkeimpiä vaalilupauksia, ja myös Trump lupasi omassa kampanjassaan korvata sen paremmalla järjestelmällä.
Republikaanien maaliskuinen epäonnistuminen oli kiusallinen sekä presidentille että puolueelle. Republikaanien kyvyttömyydestä viedä terveydenhuoltouudistuksensa läpi on kuittaillut muun muassa presidentinvaalit hävinnyt demokraattiehdokas Hillary Clinton.
Obamacare tuli voimaan vuonna 2010, minkä jälkeen noin 20 miljoonaa amerikkalaista on saanut sairausvakuutuksen. Laki pienensi vakuutuksettomien amerikkalaisten osuuden historiallisen alhaiselle tasolle.
USA:n lääkäriliitto on varoittanut, että voimaan tullessaan miljoonat amerikkalaiset menettäisivät vakuutuksensa.

Empijöitä käännytettiin kulisseissa

Vielä alkuviikosta yhdysvaltalaismedia uutisoi, ettei republikaaneilla vieläkään olisi terveydenhuollon uudistukselleen tarvittavaa kannatusta omissa riveissään. CNN kertoi tiistaina, että ainakin 22 republikaania oli aikeissa vastustaa uudistusta ja noin 16 ei ollut valinnut kantaansa. Heitä on CNN:n lähteiden mukaan käännytetty uuden terveydenhuoltojärjestelmän kannalle yksitellen.
Keskiviikkona kaksi republikaaniedustajaa Michiganin Fred Upton ja Missourin Billy Long ilmoittivat antavansa tukensa Obamacaren korvaamiselle. He ilmoittivat asiasta sen jälkeen, kun republikaanien lakiesitykseen lisättiin kahdeksan miljardia dollaria tasoittamaan niiden amerikkalaisten sairausvakuutusmaksuja, joiden on jo todettujen sairauksiensa takia vaikea tai mahdoton saada vakuutusta.

http://edition.cnn.com/2017/05/02/politics/health-care-bill/

STT

Kuvat: