Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Ehdokkaita riittää

SDP:n työlistalta yksi pulma ratkesi, kun puolueella on asettaa oma ehdokas ensi vuoden presidentinvaaleihin.
Lujille ehdokkaan löytäminen joka tapauksessa näytti menevän. Kaikkein ilmeisimmät nimet vaalitaisteluun kieltäytyivät kukin vuorollaan kunniasta: Puheenjohtaja Antti Rinne ei ehdokkaaksi suostunut. Eero Heinäluoma kieltäytyi ensin kerran ja uudelleen harkintaan suostuttuaan toisen kerran. Jutta Urpilainen harkitsi ja sanoi ei.
Varteenotettavat tahot puolueen sisällä toivat esiin myös ajatuksen vaaleista ilman omaa ehdokasta. Tämä pohdinta on nyt kuivunut kokoon.

Nyt tarjolla on hyvään vaalikampanjaan pystyviä demariehdokkaita kolmekin. Luvassa on siten jopa kilpailu siitä, kuka puolueen lippua presidentinvaaleissa kantaa.
Ehdolla ovat puolueen toinen varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta, entinen ministeri ja kansanedustaja Tuula Haatainen sekä miniterikokemusta myös omaava kansanedustaja Sirpa Paatero. Ehdokasasettelu päättyy juhannuksen jälkeen maanantaina, joten lisääkin demarien ehdokasehdokkaita ehtii vielä tulla.
Kun ehdokkaita on enemmän kuin yksi, SDP järjestää neuvoa antavan jäsenäänestyksen elokuussa, ja lopullisesti ehdokkaasta päättää puoluevaltuusto syksyllä.

Tuleva presidentinvaali käydään erikoisista lähtökohdista, niin ylivoimainen ehdokas istuva presidentti Sauli Niinistö näyttää olevan. Tämä on vaikuttanut ainakin SDP:n presidenttikuvioihin.
Mikäli ennakkoasetelma likipitäenkään säilyy, kaikki muut ehdokkaat kilpailevat ennen muuta pääsystä toiselle kierrokselle. Varsinkin SDP:lle vanhana presidenttipuolueena tilanne on jossain määrin masentava. Motiivien vaalikamppailuun on löydyttävä jostain muualta kuin voiton tavoittelusta.

Terveen demokratian piirre on, että vaaleihin ei mennä vain voittamaan vaan mittauttamaan kannatus. Mitään vaalia ei ole ennen vaalipäivää ratkaistu.
Demokratiaan kuuluu myös avoin keskustelu. Hedelmällinen keskustelu taas edellyttää vaihtoehtoja. Tosimielellä käyty useiden ehdokkaiden vaalikamppailu on myös demokratian ylläpitämistä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Uutiset
STT
Arkisto