EU:n ilmastokomissaari: Sopimus jättää tilaa USA:n omille valinnoille

0

EU:n energia- ja ilmastokomissaari Miguel Arias Canete muistuttaa, että Yhdysvallat voi itse päättää toimista, joilla se saavuttaa yhdessä sovitut ilmastotavoitteet.
EU on komissaarin mukaan syvästi pahoillaan Yhdysvaltain päätöksestä vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta
Hän muistuttaa, että Pariisin sopimus toi yhteen lähes 200 valtiota, jotka haluavat puuttua yhteiseen uhkaan. Sopimus jättää kuitenkin valtioille itselleen tilaa päättää tavoista, joilla ne vähentävät päästöjä.
– Tämä on surullinen päivä kansainväliselle yhteisölle. Keskeinen kumppani kääntää selkänsä taistelulle ilmastonmuutosta vastaan, Canete sanoo tiedotteessaan.
Eurooppa ja sen kumppanit ympäri maailmaa ovat hänen mukaansa valmiita johtamaan ilmastonmuutoksen vastaista taistelua.
EU pitää kiinni Pariisin ilmastosopimuksesta, koska se on yhteinen etu, komissaari perustelee.
Euroopan unioni aikoo vahvistaa kumppanuuksiaan ja etsiä uusia partnereita päästöjen vähentämisessä. EU voi Caneten mukaan tehdä yhteistyötä myös niiden monien amerikkalaisyritysten, -kansalaisten ja yhteisöjen kanssa, jotka tukevat Pariisin sopimusta.
– Me teemme sen, yhdessä. Me olemme historian oikealla puolella.

Sipilä Twitterissä: EU:n ja Kiinan yhteistyötä tiivistettävä ilmastonmuutoksen torjunnassa

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on ottanut Twitterissä kantaa Yhdysvaltain lähtemiseen Pariisin ilmastosopimuksesta.
– Todella surullinen uutinen USA:sta. Nyt EU:n ja Kiinan yhteistyötä on tiivistettävä entisestään ilmastonmuutoksen torjunnassa, Sipilä kirjoittaa.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vahvisti myöhään torstaina Suomen aikaa, että Yhdysvallat vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta. Trump kertoi pyrkivänsä neuvottelemaan sopimuksen uudestaan tai kokonaan uuden sopimuksen, joka olisi reilumpi Yhdysvalloille.
Trumpin mukaan Pariisin ilmastosopimus tulee liian kalliiksi Yhdysvalloille.

STT