Halla-ahon voitto ravistelisi hallitusta

0

Perussuomalaiset valitsevat lauantaina uuden puheenjohtajan. Valinta on poikkeuksellisen mielenkiintoinen, kun pitkäaikainen puheenjohtaja Timo Soini jättää paikkansa.
Uudeksi puheenjohtajaksi nousee Sampo Terho tai Jussi Halla-aho. Muut ehdokkaat ovat kaukana takana.
Viimeisten viikkojen aikana vaaliasetelma on kiristynyt. Terhon ja Halla-ahon kannatus perussuomalaisten vaikuttajien keskuudessa on lähes tasoissa. Lännen Median kyselyssä Terhon kannatus oli 51 ja Halla-ahon 49 prosenttia. Luvut ovat niin lähellä, että vaalin voi voittaa kumpi tahansa.

Väistyvän puheenjohtajan Timo Soinin asema puolueessa on yhä vahva. Molemmat pääehdokkaat ovat kuitenkin esittäneet uusia linjauksia puolueelle.
Soini on varonut ottamasta suoraa kantaa puheenjohtajakisaan, mutta kommenteista on luettavissa ainakin varovaista tukea Sampo Terholle. Soini haluaisi jatkaa ulkoministerinä hallituskauden loppuun, eikä Terho ole tätä ajatusta tyrmännyt. Terhon linja EU:hun ja maahanmuuttoon on kuitenkin kriittisempi kuin Soinin.
Vielä enemmän puolueen linjaa haluaisi muuttaa Jussi Halla-aho. Hän ei antaisi Soinin jatkaa ulkoministerinä ja tiukentaisi tuntuvasti maahanmuuttopolitiikkaa.

Perussuomalaisten puheenjohtajavalintaa jännittää myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Jos Halla-aho voittaa, koko hallitusyhteistyö on vaarassa. Kokoomus on antanut ymmärtää, että jatko samassa hallituksessa Halla-ahon johtaman puolueen kanssa olisi vaikeaa.
Sipilä tuskin haluaa ennenaikaisia vaaleja, joten hallituspohja voi muuttua. Perussuomalaisten tilalle voisivat nousta Rkp ja kristilliset, joilla turvataan niukka enemmistö.
Yhtenä vaihtoehtona on esitetty myös perussuomalaisten jakaantumista kahteen eduskuntaryhmään, joista terholaiset jatkaisivat hallituksessa.

Jyväskylän puoluekokous ratkaisee, kuka nousee perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi. Äänivalta on kaikilla kokoukseen saapuvilla puolueen jäsenillä. Tämä vaalitapa tekee ennustamisen vaikeaksi.
Käytännössä vaalin voittaa se ehdokas, jonka kannattajat innostuvat lähtemään paikan päälle.