Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Hallituksen jatko kävi mahdottomaksi

Pitkiä neuvotteluja ei perussuomalaisten uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kanssa maanantaina tarvittu, kun keskusta ja kokoomus nostivat kädet pystyyn. Kolmen puolueen hallitus kaatuu.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pitivät tilannetta vakavana jo lauantaina, kun perussuomalaiset olivat valinneet uuden johdon. Puolue muuttui yhdessä kokouksessa toiseksi, kun halla-aholaiset valtasivat koko puheenjohtajiston.

Halla-ahon perussuomalaiset on eri puolue kuin Timo Soinin perussuomalaiset. Tämän uuden perussuomalaisten kanssa hallituskumppanit keskusta ja kokoomus eivät olleet valmiita jatkamaan yhteistyötä.
Hallitusohjelmaan yhteistyö ei kaatunut. Jussi Halla-aho kertoi, että ohjelma kelpaa kyllä, kunhan siihen kirjattuja maahanmuuttolinjauksia noudatetaan nykyistä tiukemmin.
Hallituksen jatko ei kaatunut myöskään henkilövalintoihin. Hallitus hajoaa arvoerojen vuoksi. Keskusta ja kokoomus olisivat voineet jonkin aikaa jatkaa yhteistyötä perussuomalaisten kanssa, mutta todennäköisesti hallitus olisi kaatunut myöhemmin arvojen törmäämiseen tai luottamuspulaan.

Pääministeri Juha Sipilälle ennenaikaiset eduskuntavaalit ovat viimeinen vaihtoehto. Nykykannatuksella vaalivoittoa ei ole näkyvissä, ja suurten hankkeiden läpivienti vaarantuisi.
Niinpä Sipilä tekee kaikkensa jatkaakseen hallitustyötä uudella pohjalla. Keskustan ja kokoomuksen kumppaneiksi hallitukseen ovat todennäköisesti nousemassa ruotsalainen kansallispuolue ja kristillisdemokraatit. Uusi hallitus saisi vain niukan enemmistön eduskunnassa, mutta sekin on tässä tilanteessa siedettävä vaihtoehto. Voimasuhteet voivat vielä muuttua, jos perussuomalaisten kansanedustajia eroaa puolueesta linjamuutosten vuoksi.

RKP ja KD tiedostavat hyvin, miten kiihkeästi heidät halutaan mukaan uuteen hallitukseen. Niinpä vaatimuksia hallitusohjelman tarkistamisesta ehdittiin jo tehdä.
Kolhut jäävät vähäisiksi, jos uusi hallitus saadaan kokoon nopeasti. Epävarmuus haittaa hyvään alkuun päässyttä talouskasvua.

2 vastausta: Hallituksen jatko kävi mahdottomaksi

 • Lainaus eräästä PS-blogikirjoituksesta :

  ”Nyt Perussuomalaiset ovat vapaita äänestämään eduskunnassa huonoja hallituksen esityksiä vastaan.

  Hallitusohjelmahan ei enää sido käsiä. Hallintarekisteri varmaankin saa kyytiä. Eipä taida Soteuudistuskaan edetä aikataulussa. Vaikka Sipilä arveleekin Sote uudistuksen etenevän aikataulussa. Kuukauden marginaalin venyminen voi myöhästyttää Perustuslaillista takarajaa.

  Muiden kuin kristillisten ja RKP:n sote-muutosvaatimukset ovat sen verran kovia, että aikataulu pettää, kun muutoksia joudutaan tekemään enemmän. RKP:n muutosvaatimukset saattavat nippa nappa pysyä aikataulussa, tosin perustuslaillisuus kannattaa selvittää tarkasti.

  Jos kristilliset menevät hallituksen kimppaan, ottavat he kontolleen köyhien kristillisten kurjistamisen. Kristillistenkin joukossa on runsaasti pienituloisia ja vähävaraisia ja vammaisia, joilla kaikilla on ääni per pää.

  Seuraavissa eduskuntavaaleissa sitten punnitaan köyhtyneen kukkaron ja kristillisten äänestämisen välillä.”

  • Mielestäni kokoomuksen Petteri Orpo toimi erityisen suoraselkäisesti illan tiedotustilaisuudessa, keskustan Juha Sipilästä jäi vähän epäselvä kuva; mitä hän oikein haluaisi, ja onko hänellä mitään selkärankaa.

   Onneksi saatiin hyvä päätös vaikeaan tilanteeseen, tämä on selkeä vedenjakaja suomalaisessa politiikassa.

   Kyllä tämä vielä hyvin päättyy. Halla-aholaiset maalasivat itsensä nurkkaan, jonka seurauksena puolue hajoaa, ja sinne nurkkaan hyljätyt jäävätkin. Onneksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Uutiset
STT
Arkisto