Järjestöt neuvottelevat

0

Valmistautuminen ensi syksyn liittokohtaisiin työehtosopimusneuvotteluihin on käynnissä. Palkankorotuspaineet ovat ilmeiset. Joitakin ajatuksia tasostakin on jo esitetty, ja maan hallitus on odotetusti varoitellut vaatimasta liikoja.
Ammattiliitot ja työnantajien järjestöt neuvottelevat nyt ilman keskusjärjestöjensä tiukkaa ohjausta. Perinteisesti liittokierrosten korotukset ovat olleet korkeampia kuin keskitetysti aikaansaaduissa ratkaisuissa.
Eri nimillä kutsutuissa kokonaisratkaisuissa on sovittu muistakin asioista kuin työehdoista. Hallitus on ollut niissä mukana. Tällä kertaa sillä on vain paikka katsomossa.

Kilpailukykysopimuksen yhteydessä puhuttiin Suomen mallista. Se oli versio ruotsalaisesta käytännöstä. Mallissa palkankorotusten yleine taso olisi määrittynyt vientiteollisuuden sopimusten mukaan.
Suomen mallia ei otettu käyttöön. Vientiteollisuuden maksuvarasta puhutaan silti heti alkusyksystä. Liittokierros käynnistyy Paperiliiton ja EK:sta viime vuonna eronneen Metsäteollisuuden välisillä neuvotteluilla elokuun lopussa.
Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala on tehnyt jo etukäteen selväksi, että palkansaajat eivät ole maltillisten sopimusten jälkeen enää valmiita uuteen nollaratkaisuun.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo ovat toivoneet malttia syksyn neuvotteluihin. Palkkamaltti näyttää olevan kansalaistenkin mielessä.
Väli-Suomen Median Uutissuomalaisen teettämän kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista kannattaa korkeintaan kahden prosentin vuosikorotuksia. Peräti joka neljäs tyytyisi nykyisiin palkkoihin.

Sipilä ei halua, että työehtosopimusneuvotteluissa turmellaan kilpailukyvyn hyvää kehitystä. Orpon mukaan taas suuret palkankorotukset syksyn liittokierroksella olisivat virhe, sillä talouskasvu on vasta lähdössä liikkeelle.
Tämän enempää hallitus ei juuri voi puuttua neuvotteluihin. Vastuu on työmarkkinajärjestöillä.