Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Kenttäväki halusi Halla-ahon johtoon

Perussuomalaiset valitsivat europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon uudeksi puheenjohtajakseen. Halla-aho voitti puheenjohtajavaalin niin suurin luvuin, että Jyväskylän puoluekokousväen tahdosta ei jäänyt mitään epäselvää.
Puolueen käyttämä valintatapa antaa tavalliselle jäsenelle hyvät mahdollisuudet vaikuttaa puheenjohtajan valintaan. Äänioikeus on jokaisella puoluekokoukseen saapuvalla jäsenellä. Kentän ääni on nyt kuulunut, ja perussuomalaiset siirtyy Halla-ahon aikaan.

Valintaa ei voi pitää suurena yllätyksenä. Mitä lähemmäksi puoluekokousta päästiin, sitä voimakkaammin Halla-ahon kannatus nousi. Puolue-eliitin ja varsinkin muiden puolueiden suosikki oli toinen kärkiehdokas, ministeri Sampo Terho.
Ansiokkaan työn puolueen johdossa tehnyt Timo Soini olisi varmasti jättänyt puolueen mieluummin Terhon käsiin. Soini varoi ottamasta suoraan kantaa puheenjohtajan valintaan, mutta näkemys tuli esille monista lausunnoista.

Jos Halla-ahon valinta ei ollutkaan yllätys, niin sen seuraukset ovat kysymysmerkkeinä ilmassa. Ensimmäiseksi tarkasteluun joutuu hallitusyhteistyö. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on kutsunut hallituspuolueiden puheenjohtajat palaveriin heti maanantaina.
Jussi Halla-aho sanoi valinnan jälkeen, että hän pystyy jatkamaan hallitusohjelman mukaan. Muutoksia on luvassa ainakin perussuomalaisten ministeriryhmään. Halla-aho on jo aiemmin kertonut, ettei hän pidä hyvänä ajatuksena vanhan isännän jatkamista ulkoministerin tehtävissä.
Hallituskumppanit joutuvat nyt pohtimaan, voiko yhteistyötä Halla-ahon perussuomalaisten kanssa jatkaa. Ainakin kokoomuksessa on arvosteltu Halla-ahon maahanmuuttokriittisiä puheita.

Halla-ahon voiton taustalla on perussuomalaisten kenttäväen tyytymättömyys puolueen toimintaan hallituksessa. Erityisesti hallituksen maahanmuuttopolitiikka on herättänyt voimakasta arvostelua. Tyytymättömyys näkyy myös puolueen kannatuksen romahduksena.
Jos puolue jatkaa hallituksessa, niin maahanmuuttolinjaan on odotettavissa kiristyksiä. Voi myös hyvin olla, että perussuomalaiset lähtee hallituksesta ennen vaalikauden loppua ja hakee uutta nousua oppositiosta.

2 vastausta: Kenttäväki halusi Halla-ahon johtoon

 • Miksi noin 600 kokousedustajaa jätti äänestämättä puheenjohtajavaalissa? Nämä valtuutetut olivat tulleet nimenomaan valitsemaan puheenjohtajaa, mutta päättivätkin toisin.
  Vaalin tuloksesta voinee päätellä, että boikotoijat ja kirkkovenettä, Aku Ankkaa tai Donald Trumpia äänestäneet olivat enimmäkseen Soinin-Terhon väkeä.
  Oliko kokousväen piirissä vaalin lopputulos arvattavissa etukäteen?
  Vai oliko puolue-eliitin junttaus liikaa edustajille?

 • Orpo ja Sipilä vielä varmistivat, että Halla-aho valitaan. Onhan se nähty aina, että kun tämä hyvä veli -verkosto ottaa etukäteen kantaa jotain vastaan, niin me tavalliset ihmiset annamme äänemme kuulua ja äänestämme juuri päinvastoin.

  Ihemeellistä, etteivät nämä veljekset tuota ole ymmärtäneet, kun kaikissa asioissa muuallakin näin toimitaan, hyvinä esimerkkeinä Brexit ja Trump ja viimeisimpinä May.

  Joten kiitokset tuesta Jussin puolesta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Uutiset
STT
Arkisto