Omassa rauhassa lähellä keskustaa

0

Uuden kerrostalon rakentaminen kaupungin keskustaan on näyttävä tapahtuma, ja työmaa kerää hankkeen etenemistä seuraavaa yleisöä. Kerrostaloasuntojen osuus suomalaisista asunnoista kasvaakin pikkuhiljaa.
Silti suomalaiset asuisivat edelleen mieluimmin valjästi omakotitalossa. Sinne muuttaisi mieluimmin myös moni kerrostaloasuja.

Suomessa on yli 2,6 miljoonaa vakituisessa käytössä olevaa asuntoa. Niistä 40 prosenttia on omakotitaloja. Kerrostaloasuntojen osuus on hieman suurempi.
Asuntokuntien koot ovat pienentyneet vuosikymmenten mittaan. Tilastokeskuksen mukaan yksinasujien määrä on kaksinkertaistunut viidessätoista vuodessa, ja suurimmassa osassa asunnoista asuu vain yksi tai kaksi ihmistä.
Kerrostaloasunnot ovat selvästi pienempiä kuin omakotitalot. Keskimääräisessä kerrostaloasunnossa neliöitä on 56, rivitalossa 71 ja omakotitalossa 110.

Salon kaltaisilla  paikkakunnilla on asumisvaihtoehtoja, ja monipuolisuudesta täytyy pitää kiinni. Valtakunnallinen tutkimus kertoo kuitenkin, että suuri osa suomalaisista asuu syystä tai toisesta ympäristössä, jossa ei haluaisi.
Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta selviää, että alle puolet kerrostaloasujista pitää omaa asumismuotoaan parhaimpana mahdollisena. Kaupunkimaisen asumisen suosio on kasvanut neljän vuoden takaiseen kyselyyn verrattuna, mutta joka kolmas muuttaisi silti kerrostalosta omakotitaloon, jos se vain olisi mahdollista.
Ikä vaikuttaa selvästi käsitykseen ihanneasumisesta. Kerrostalovaihtoehto viehättää eniten nuorimpia aikuisia, mutta enemmistö heistäkin valitsisin mieluummin toisin.

Tuttu humoristinen kuvaus asuinpaikkavaatimuksista on, että suomalainen haluaa asua omakotitalossa järven rannalla keskellä kaupunkia. Totta toinen puoli.
Kun tutkimuksessa yhdistetään toiveet asumismuodosta ja asumispaikasta, tulos on omakotitalo pientaloalueella tai haja-asutusalueella lähellä kaupungin keskustaa.
Uutta nousua hakevalla Salolla on hyvät mahdollisuudet ottaa haaste vastaan. Omakotialue kulttuurimaisemassa moottoritieliittymän läheisyydessä vastaisi monen suomalaisen toiveita.