Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Poliisi muistuttaa: On pesintäaika, lemmikit hihnaan

Luonnoneläimillä on parhaillaan lisääntymis- ja pesimisaika. Poliisi muistuttaa tiedotteellaan, että nyt on erityisen tärkeää pitää lemmikkieläimet kiinni ja poissa häiritsemästä.

– Irrallaan luonnossa juokseva koira tai kissa voi hetkessä tuhota linnunpesän tai poikueen tai vahingoittaa nisäkkään poikasia, todetaan tiedotteessa.

Metsästyslain mukaan koiranomistajien on pidettävä lemmikkinsä kytkettynä 1.3–19.8. Ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa koiraa ei saa pitää irti myöskään tuon ajanjakson ulkopuolella.

Koira on pidettävä kytkettynä taajamissa, ja sitä voi pitää vapaana vain koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa sekä suljetulla piha-alueella.

Kiinnipitopakko ei koske alle viiden kuukauden ikäistä pentua eikä virantoimituksessa olevaa valtion koiraa, vartijan koiraa, koulutettua pelastuskoiraa, liikuntavammaisen avustajakoiraa tai näkövammaisen opaskoiraa silloin kun niitä käytetään työtehtävissään.

Järjestyslaki kieltää ulkoiluttamasta koiria yleisillä uimarannoilla, toreilla toriaikana, leikkipaikoilla tai urheilukentillä. Jos koira on vapaana ja puree esimerkiksi toista koiraa tai aiheuttaa muuta vahinkoa, on koiran omistaja velvollinen korvaamaan vahingot. Omistajan on pidettävä huolta myös siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa.

Eläinten kiinnipitovelvollisuus koskee myös kissan omistajia.

5 vastausta: Poliisi muistuttaa: On pesintäaika, lemmikit hihnaan

 • Hyvä muistutus. Asiasta kirjoitetaan usein tämänkin lehden palstoilla, asiasta keskustellaan ystävällisesti naapurin kanssa, mutta silti se lemmikki aina vaan kulkee vapaana.

  Ihmisiä vaivaa yletön itsekkyys. Joko olet kissan- tai naapurinvihaaja. Säännöt ovat sääntöjä, joita jokaisen pitäisi noudattaa. Koiranomistajat kyllä pitävät koiransa hihnassa, mutta kissat temmeltävät vapaina.

  Pihallamme on aina ollut linnunpönttöjä, aina on ollut pesijöitä ja poikasia. Ja joka kesä löydän linnunraatoja pihaltamme, myös tänä kesänä.

  Turha vedota kissan luontaisiin vietteihin; on lemmikinomistajan tehtävä ja velvollisuus pitää lemmikkinsä kurissa. Tai sitten on syytä muuttaa niin syrjään maalle, missä lemmikki ei heti mene tekemään pahojaan naapurin tontille, oli kyse sitten ulosteista tai lintujensyönnistä.

 • Hyvä kirjoitus. Halikon Kärävuoren puistometsässäkin kulkee jatkuvasti vapaana juoksentelevia koiria. Omistajiensa mielestä lait ja asetukset eivät koske heitä. Tällaiset koiranomistajat pilaavat asiallisesti käyttäytyvienkin lemmikin pitäjien maineen.

 • Todella tervetullutta uutisointia, kiitos siitä. Vielä kun kaikki noudattaisivat näitä yhteisiä sääntöjä ja määräyksiä niin yhteiselo naapurustoissa sujuisi hyvin. Ja jos haluaa päästä lemmikkikissansa raikkaseen ulkoilmaan, niin melko pienellä vaivalla rakentaa ulkoiluhäkin, jossa kissa viihtyy.

 • Poliisin pitäisi tietää, ettei koske kissoja taajama-alueella.

  • Taidat nyt ihan hatusta keksiä omia sääntöjä. Juuri kaltaisesi säännöistä ja naapureista välittämätön lemmikinomistaja aiheuttaa pahaa mieltä ja turhaa närää naapurustossa. Tarkistahan faktat.

   ”Taajamissa (liikennemerkki) koiraa tai kissaa ei saa pitää irti muualla kuin siihen erityisesti varatuilla alueilla kuten koirapuistoissa. Kissa ei saa kulkea vapaana taajamassa ilman valvontaa. Taajamassa kuntakaan ei voi antaa lupaa kissojen tai koirien vapaana pidolle muualla kuin tähän tarkoitukseen erityisesti varatuilla alueilla.”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Uutiset
STT
Arkisto