Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Ruokakauppoihin tulossa vahvempia alkoholijuomia – uudistuksesta päästiin viimein sopuun hallituksessa

Hallituspuolueet ovat löytäneet sovun alkoholilain uudistuksesta. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kertoo, että hallituksen esitykseen sisältyy kaupassa myytävien juomien alkoholipitoisuuden nosto 5,5 prosenttiin. Lisäksi esitykseen sisältyy valmistustapaneutraliteetti.
Kaikkonen sanoo hallituksen tietävän, että joillain edustajilla voi olla vaikeuksia tukea enimmäisprosentin nostoa.
– Siellä on edustajia, joista osalle olisi tärkeää, että prosentti olisi matalampi, ja osa toivoisi, että se voisi olla korkeampi. Tämä tiedostetaan, Kaikkonen sanoo.
Ensimmäisessä käsittelyssä edustajat voivat siten äänestää omantunnon mukaan.
– Päätyi äänestys miten tahansa tästä prosentista, hallituspuolueet sitoutuvat siihen, että kokonaisuudistusta kannatetaan lain lopullisessa käsittelyssä, jossa pitää päättää, hylätäänkö vai hyväksytäänkö tämä kokonaisuudistus, hän korostaa.
Asia pyritään saamaan eduskunnan käsiteltäväksi mahdollisimman pian. Kaikkosen mukaan lain olisi tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta.

Normeja puretaan

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen korosti normien purkua alkoholilain uudistuksessa.
– Yksi tärkeä osa tässä on pienpanimoiden mahdollisuus myydä tuotteitaan ulos valmistuspaikoilta. Se parantaa tämän elinkeinon mahdollisuuksia ja toimintaedellytyksiä, Jokinen painotti.
Uusi vaihtoehto -ryhmän puheenjohtaja Simon Elo korosti lakiuudistuksen taloudellisia vaikutuksia muun muassa alkoholiverokertymän kautta. Elo sanoi myös uskovansa, että uudistus luo panimoteollisuuteen noin 300 uutta työpaikkaa.
Elon mukaan uusi laki kasvattaa kansalaisten vapautta Suomessa.
– Työmies ja työnainen ovat vapautensa ansainneet myös tältä osin, Elo sanoi.
Aiemmat neuvottelut alkoholilakiuudistuksesta tyssäsivät toukokuussa keskustan ja perussuomalaisten silloisen eduskuntaryhmän kiistaan omantunnonvapaudesta. Perussuomalaisten eduskuntaryhmälle ei silloin käynyt, että alkoholipitoisuuden nostosta äänestettäisiin omantunnon mukaan.

STT

Kuvat:


Uutiset
STT
Arkisto