Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Salossa kitketään jättipalsamia talkoilla

Kiusallinen vieraslaji jättipalsami on lisääntynyt viime vuosien aikana Salon seudulla. Kaupungin puistomestari Marja-Leena Laakso kertoo, että jättipalsami on levinnyt runsaasti muun muassa vanhalla Salon ja Halikon rajalla, Salitunojan uomassa.

Salon kaupunki on torjunut jättipalsamia jo useamman vuoden ajan niittämällä ja kitkemällä. Tänä kesänä kaupunki järjestää yhteistyössä Salon seudun luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa jättipalsamitalkoot Salitunojan varressa Halikon Pirkkatorin läheisyydessä.

Talkoot pidetään maanantaina 3. heinäkuuta klo 17 alkaen. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan. Varusteeksi riittävät ojanvarsiheinikkoon sopivat vaatteet sekä kitkemiseen soveltuvat työhanskat.

5 vastausta: Salossa kitketään jättipalsamia talkoilla

  • Kitkekää sitä lupiinia myös! Sitä on kohta joka paikka täynnä. Se syrjäyttää luonnonkukat muuttamalla maaperään niin, että muut kasvit eivät siinä viihdy. Jotkut pitävät kukkaa kauniina, mutta se on kaunis vain kukkapenkissä.

    Saloon pitäisi järjestää talkoot myös lupiinin kitkemistä varten.

  • Jo kolme kertaa olen soittanut kaupungin talolle ja kertonut, että kaupungin mailla kasvaa jättipalsamia Perniössä. Ja joka kerta kertonut eri ihmiselle tämän saman asian ja tarkan paikan. Ei olla vieläkään käyty. Luulisi olevan helpompi hoitaa ongelma heti, eikä antaa levitä isolle alalle, ennenkuin asialle voidaan tehdä jotain.

  • Hajalassa on aika iso esiintymä, joka leviää joka kesä laajemmalle.

  • Olen aivan samaa mieltä. Miksi lupiinit saavat rehottaa ja lisääntyä rauhassa? Salon seudun lehdet voisivat kirjoittaa tämän kasvin haitallisuudesta luontoomme paljon enemmän ja useammin, että ihmiset oikeasti tajuaisivat, miten haitallinen laji on kotimaisille luonnonkasveille. Suomen juhlavuoden kunniaksi pitäisi Salon kaupungin hoitaa edes kaupungille kuuluvat alueet puhtaiksi lupiineista. Jos lehdet kertoisivat lupiinin haitallisuudesta enemmän ja selvemmin, niin voisimme me yksityiset ihmiset käydä kasvin torjumiseen ilman, että tulee asiattomia kommentteja sen hävittämispyrkimyksistä. Tämän kesän osalta on kohta kiire. Toinen tärkeä juttu on luontomme roskaaminen. Jokainen jaksaa varmasti kantaa tyhjät karkkipäällykset ja tupakkarasiat taskuissa kotiin tai roskiin eikä heittää niitä kaikkialle. Mutta #mitä väliä, ei kuulu mulle -asenteet vallalla. Aikuiset näyttäkää positiivista mallia. Puhdas luonto on Suomen valttikortti!

    • Näiden rikkakasvien hävittämisessä on omat ongelmansa, Pujo, pitää repiä juurakkoa myöden pois maaperästä. Lupiini, leviää juurakkoa myöden, ei riitä pelkkä kasvin katkominen vaan on kaivettava paksu juuriosa ylös, Ruttojuuri sama juttu, kun tarpeeksi leviää ei auta kuin kaivinkone. Palsami, pätkittävä ennen kuin siemenet ovat kypsiä, varresta leviävä mehu on järkyttävää raivaus-sahan käyttäjille, sitten on nämä polttokasvit, jättiukonputket ym. Siemenpussi on juuristossa ja kun menet repimään varresta tämä siemenpussi laukeaa ja maaperä on vuosiksi täynnä siementä. Olisi järkevää järjestää kurssi missä opetetaan oikeaoppinen rikkakasvien hävitys, työ on turhaa jos ei tiedetä miten tällaiset hävitetään, useimmiten on seurauksena kasvien järjetön leviäminen kun torjunta on tehty väärin, työ on vaativaa ja hermoja raastavaa, kasvit ovat kehittäneet puolustusmekanismin juuri tietämättömille jotka edesauttavat tietämättään rikkakasvien leviämistä, näihin on perehdyttävä tosissaan ja välinpitämättömyys on pahin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Uutiset
STT
Arkisto