Ylämenu
Menu
Uutiskirje

SDP:n alamäki näyttää jatkuvan

Viime viikolla julkaistu Ylen mielipidemittaus osoittaa SDP:n alamäen jatkuvan. Puolueen kannatus on pudonnut toukokuusta lähes prosenttiyksikön.
Kärkipaikkaa puoluemittauksessa pitää kokoomus 20,5 prosentin kannatuksella, keskustan kannatus on 18,4 ja SDP:n 17,7 prosenttia.

Heikko kannatus herättää keskustelua SDP:n johdossa ja kentällä. Kannatusmittauksen kärjessä on kaksi hallituspuoluetta, ja suurin oppositiopuolue SDP on listalla vasta kolmantena. Vaikealla hallituskaudella voisi hyvin olettaa, että oppositio hyötyy tilanteesta, mikä näkyisi kannatusmittauksissa.
SDP lähti huhtikuun kuntavaaleihin hakemaan suurimman puolueen asemaa. Kokoomus ajoi kuitenkin ohi, ja SDP jäi kakkoseksi. Vaikka kuntavaalien hopeasijaa voikin selittää Helsingin pormestarivaaleilla ja Jan Vapaavuoren (kok.) suosiolla, kertoo kesäkuun kannatuslasku vaikeasta tilanteesta.
Presidenttipeli on lisännyt SDP:n ongelmia. Omaa ehdokasta ei ole löytynyt, vaikka etsintä on ollut käynnissä jo pitkään.

Vihreiden tilanne sen sijaan näyttää hyvältä. Puolue menestyi kuntavaaleissa, ja kasvu näyttää jatkuvan. Kesäkuun mittauksessa vihreiden kannatus on noussut jo 15,1 prosenttiin. Demareiden kadonneita ääniä on todennäköisesti vuotanut vihreille.
Aivan uusi tilanne on kahtia jakaantuneella perussuomalaisilla. Nyt jo hajonneen puolueen kannatus romahti hallituskauden aikana, ja oli juuri ennen puoluekokousta 9 prosenttia. Se on kaukana eduskuntavaalien tuloksesta.
Jakaantuneen puolueen eri ryhmien kannatusta on vaikeampi mitata. Todennäköisesti Jussi Halla-ahon perussuomalaisten kannattajakunta löytyy maahanmuuttokriittisten ja kansallismielisten joukosta. Soinilaisten Uusi vaihtoehto -ryhmä löytänee kannatusta perinteiseltä työväenluokalta.

Perussuomalaisia repinyt ero voi olla hyvä uutinen SDP:lle. Perussuomalaisten hajaannus saattaa ohjata kannattajia demareihin ja mahdollisesti myös keskustaan.
Harvoin kohdistuu seuraaviin mielipidemittauksiin niin suurta kiinnostusta kuin nyt. Perussuomalaisten kannatuksen lisäksi on kiinnostavaa katsoa, miten hallituskriisi ja erikoiset kuviot nykyhallituksen pelastamiseksi vaikuttavat hallituspuolueiden suosioon.

6 vastausta: SDP:n alamäki näyttää jatkuvan

 • Urpilaisen mokailut muistetaan pitkään. Kiitos Kreikka-vakuuksien.

 • Kokoomus pitää saada pois vallasta seuraaviin vaaleihin mennessä. Puolue, joka ajaa vain rikkaiden asioita joutaa oppositioon.

  Toivotaan, että vihreät jatkaa nousuaan, että saadaan kokoomuslaiset pois hallituksesta.

  • Toivottavasti vihreät eivät jatka nousuaan, koska tämä puolue käy liian kalliiksi veronmaksajille. Tiedossa olisi paljon erilaisia veroja, jotka ohjautuisivat kannattamattomiin energiaratkaisuihin yms. Yksityisautoilun kustannukset nousisivat pilviin, ja pakolaistulva senkuin pahenisi.

   En edes uskalla ajatella, miten kalliiksi tämä puolue kävisi. Ja miesten asema heikkenisi. Normiveronmaksajan kannalta vihreät ovat ehkä se huonoin mahdollinen ratkaisu.

 • Perussuomalaiset puolueena ei kylläkään ole jakautunut tai hajonnut. Ainoastaan eduskuntaryhmä on

 • SDP on matkalla sinne minne se joutaakin mennä eli marginaaliin. Puolue, joka on aina muiden kukkarolla jakamassa muiden ansaitsemia rahoja eikä näe yhteenkään asiaan muuta ratkaisua kuin veronkorotus yhdistettynä byrokratian ja valvonnan kulujen lisääminen, on suurin este kansalaisten asioiden paranemiselle.

  Lisäksi SDP on erinomaisella tavalla osoittanut, että ei kelpaa vastaukseksi mihin tahansa ehdotettuun asiaan. Säästää aikaa turhalta pohdinnalta.

  Salossa voidaankin nyt kunnallisvaalitulosten myötä odotella kaupungin kulujen kasvavan ja taloudellisen tilanteen taas heikkenevän, kun hallituksen pj:n mukaan ei enää pelkästään sopeuteta kaupungin taloutta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Uutiset
STT
Arkisto