Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Sinisten kannatus jäi ohueksi

Moni lukee tuoreita kannatusmittauksia sillä silmällä, miten perussuomalaisten hajoaminen näkyy puolueiden suosiossa. Nyt siihen avautui mahdollisuus, kun Helsingin Sanomat ja Yle julkistivat samaan aikaan oman mielipidemittauksensa.
Kummassakin tutkimuksessa oli mukana perussuomalaisten hajoaminen. Toisaalta tapaus on niin tuore, että sen kaikkia vaikutuksia äänestyskäyttäytymiseen ei vielä tiedetä.

Yksi viesti gallupeista kuitenkin selvästi nousee. Soinilaisten ryhmä eli perussuomalaisista irtautunut Uusi vaihtoehto ja nimenmuutoksen jälkeinen Sininen tulevaisuus ei saanut taakseen suurta kannattajakuntaa.
HS-gallupissa soinilaisten suosio oli 3,9 ja Ylen gallupissa vain 2,3 prosenttia. Näillä kannatusluvuilla hallituksessa jatkava sinisten joukko asemoituu pieniin ryhmiin kristillisdemokraattien tuntumaan. Jussi Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kannatus taas on Ylen mittauksessa yli 9 prosenttia eli hieman suurempi kuin perussuomalaisten kannatus Ylen gallupissa juuri ennen puoluekokousta ja puolueen hajoamista.

Sinisen tulevaisuuden heikkoa kannatusta voidaan selittää nopeasti muuttuneella tilanteella. Uusi ryhmä ei ole vielä puoluekartalla, eikä sitä mielletä samalla tavalla puolueeksi kuin vakiintuneita puolueita.
Toisaalta alhainen kannatus kertoo siitä, että mitään suurta kannattajakuntaa ei perussuomalaisista loikanneen ryhmän taakse ole syntynyt. Jos uudella liikkeellä olisi laaja tuki kentällä, se olisi näkynyt heti ensimmäisissä gallupeissa.

Sinisillä voikin olla edessään kova työ oman kannattajakunnan löytämisessä. Halla-ahon johtamat perussuomalaiset on houkuttelevampi vaihtoehto maahanmuuttoa vastustaville ja EU-kriittisille äänestäjille.
Sinisten ryhmällä voi olla vaikea profiloitua myös köyhän kansan etujen ajajana. Tätä mielikuvaa ei ainakaan vahvista hallitusyhteistyö keskustan ja kokoomuksen kanssa. Hallitustyön jatko voi muutenkin osoittautua uudelle puolueelle isoksi ongelmaksi.
Perussuomalaisten perinnönjakoa hämmentävät edelleen loikat ryhmien välillä. Viimeksi kansanedustaja Ritva Elomaa kertoi palaavansa takaisin perussuomalaisten riveihin.

 

Juttua korjattu 23.6. klo 13.40. Artikkelista poistettu virheellinen tieto, että perussuomalaisten kannatus oli Ylen ja HS:n gallupeissa kummassakin yli 9 prosenttia. Oikeat luvut ovat Ylen gallupissa 9,7 ja HS:n gallupissa 6,1 prosenttia.

3 vastausta: Sinisten kannatus jäi ohueksi

  • Nyt tarkkuutta toimitukseen. Halla-Ahon perussuomalaisten kannatus ei ollut yli 9% HS:n gallupissa.

  • Sinisen tulevaisuuden heikkoa kannatusta voidaan selittää myös valehtelulla, seteliselkärankaisuudella ja hillotolppahakuisuudella.

    Lienee selvää, että moinen ei suomalaisten keskuudessa saa suurta kannatusta, vaikka ihan kaikki eivät tuossakaan näe sen kummepaa ongelmaa.

  • Kyllähän tässä lopulta hyvin tulee käymään.

    Perussuomalaisille tulee seuraavissa vaaleissa isojytky, se on varmaa. Halla-aho ja Huhtasaari hoitavat homman viileän tyylikkäästi finaaliin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Uutiset
STT
Arkisto