Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Suomen malli jäi haaveeksi

Vientialojen yhteinen sopimus palkankorotusten tasosta eli niin sanottu Suomen malli näyttää lopullisesti kariutuvan. Hanke koki kolauksen jo helmikuussa, kun Metsäteollisuus ja Paperiliitto irtautuivat yhteisistä neuvotteluista.
Teknologiateollisuus ja Kemianteollisuus jatkoivat neuvotteluja työntekijäliittojen kanssa, mutta nyt nämäkin ovat päättyneet. Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen kertoi Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa, että ratkaisua ei löydy, vaikka keskusteluja jatkettiin viime viikkoihin saakka.

Vientivetoista palkkaratkaisua haettiin malliksi muiden alojen työsopimusneuvotteluille. Vientialojen liittojen oli tarkoitus määritellä kustannustaso, johon muun yhteiskunnan palkat sovitetaan.
Tämä oli yhtenä tavoitteena myös hallituksen kilpailukykysopimuksessa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi, että hallitus seuraa tiiviisti Suomen mallin etenemistä ja tulevia ratkaisuja.

Palkkasopua haetaan vientialoilla liittokohtaisilla neuvotteluilla. Yhteistä linjaa haetaan edelleen, mutta onnistumisen mahdollisuudet erillisissä pöydissä ovat pienemmät.
Joka tapauksessa vientialat näyttävät suuntaa, koska niiden sopimukset umpeutuvat ennen muita. Paperiliiton ja Metsäteollisuuden sopimus päättyy jo syyskuussa, ja muut vientiliitot tulevat perässä. Suuri osa julkisen sektorin ja palvelusektorin sopimuksista umpeutuu tammikuussa.

Talouskasvun nopeutuminen on herättänyt palkansaajajärjestöissä vaatimuksia palkankorotuksista. Korotustoiveet monen laihan vuoden jälkeen ovat ymmärrettäviä, mutta palkkakustannusten nousu voisi vaarantaa Suomen kilpailukykyä.
Kiky-sopimuksella ja maltillisilla palkkaratkaisuilla Suomen kilpailukykyä on pystytty vahvistamaan, kun samaan aikaan kilpailijamaissa on korotettu palkkoja. Suomen kilpailukyky on kuitenkin edelleen pahimpia kilpailijoita heikompi.
Välimatkaa on onnistuttu kuromaan hieman pienemmäksi, eikä tätä saavutusta kannata heittää roskakoriin syksyn kuumissa sopimusneuvotteluissa.

3 vastausta: Suomen malli jäi haaveeksi

  • Suomen malli on työntekijöiden orjuuttamista. Hieman mietityttää tämä Sipilän himo ryöstää ja orjuuttaa työntekijät. Hän kertoo olevansa uskovainen, joka tarkoittaa, että hän kohtelee muita niin kuin tahtoisi itseään kohdeltavan.

    Hallitukselta eroanomus presidentille ja eduskunta leipäjonoihin. Sillä laillahan kohdellaan työntekijöitäkin ja työttömiä. Rahaa riittää tuhansiin tukiin yrittäjille, vaikka eivät sitä tarvisekaan.

    Perusteena yli-ihmiset ja kurjalisto, joka ilman palkkaa tekee työtä. Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta a’la keskustapuolue.

  • Ai millä perusteella on pahimpia kilpailijoita heikompi? Mitkä ovat pahimpia kilpailijoita? Bangladesh vai Myanmar?

    Saksassa ja Ruotsissa maksetaan tuntuvasti parempia liksoja, ja niitä korotettiin useilla prosenteilla. Eivät sitten ilmeisesti kuulu niihin pahimpiin kilpailijoihin.

  • Työntekijä on palkkansa ansainnut. Jos palkkoja ei koroteta yhtään, niin kaikki tuotot menevät herrojen osinkoihin ja irtisanomisbonuksiin. Eläkeläisiä ja työttömiä pitää myös muistaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Uutiset
STT
Arkisto