Timo Soini ja joukko kansanedustajia eroavat perussuomalaisista – puolue halkesi kahtia

0

Perussuomalaisten väistynyt puheenjohtaja Timo Soini ja joukko puolueen kansanedustajia eroavat perussuomalaisista.
Perussuomalaisista irtautunut Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmä on valmis jatkamaan Juha Sipilän (kesk.) hallituksen hallitusryhmänä, samalla ohjelmalla ja kokoonpanolla. Näin tiedottaa ryhmän puheenjohtaja Simon Elo.
Jos Uusi vaihtoehto olisi mukana keskustan ja kokoomuksen johtamassa hallituksessa, hallituksella olisi eduskunnassa 107 edustajaa.
Kokoomuksen Petteri Orpo kommentoi Twitterissä uutta ryhmää.
– Voimakas irtiotto Halla-ahon PS:stä. Aavistelin että lähtijöitä on, mutta tapa ja määrä hätkähdyttävät. Kunnioitettava ja rohkea päätös, kirjoitti Orpo.
Orpon mukaan PS:sta irtautunut uusi eduskuntaryhmä antaa paljon uusia mahdollisuuksia enemmistöhallituksen muodostamiseen.
Perussuomalaisista irtautuneeseen uuteen eduskuntaryhmään kuuluu 21 kansanedustajaa.Varapuheenjohtaja on Tiina Elovaara.
Ryhmään kuuluu eduskunnan puhemies Maria Lohela sekä kaikki nykyiset perussuomalaisministerit.
Lisäksi ryhmään kuuluvat muun muassa Arja Juvonen, Vesa-Matti Saarakkala, Kimmo Kivelä, Kari Kulmala, Ritva Elomaa, Hanna Mäntylä ja Pentti Oinonen.
Uusi vaihtoehto -ryhmään siirtynyt puhemies Maria Lohela kommentoi Twitterissä: Olen helpottunut ja tyytyväinen. Suru menetetystä vaihtui nopeasti iloksi uudesta.
Ryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Tiina Elovaara kertoo tiedotteessa, että ne voimat, jotka perussuomalaisia tällä hetkellä pyörittävät, eivät edusta hänen tuntemaansa kenttää.
Uusi vaihtoehto -ryhmään kuuluva kansanedustaja Simon Elo sanoo, että on mahdollista, että ennen seuraavia vaaleja perustetaan uusi puolue.
Työministeri Jari Lindströmin sanoi, että lauantain jälkeen heillä ei ollut poliittista kotia. Puoluetta nyt johtavat voimat eivät edusta hänen äänestäjiään.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson totesi, että veikkaukset PS:n hajoamisesta kävivät toteen. Jos Sipilä kokoaa hallitusta tältä pohjalta, linja pysyy nykyisellään.
PS:n tuore puheenjohtaja Jussi Halla-aho poistui puolueen eduskuntaryhmän kokouksesta takakautta kommentoimatta tapahtumia paikalla olevalla medialle.

Kansanedustajat perustavat uuden eduskuntaryhmän nimeltä Uusi vaihtoehto.

Simon Elo
Sampo Terho
Vesa-Matti Saarakkala
Kimmo Kivelä
Timo Soini
Jari Lindström
Martti Mölsä
Ari Jalonen
Anne Louhelainen
Kari Kulmala
Pirkko Mattila
Jussi Niinistö
Ritva Elomaa
Kaj Turunen
Tiina Elovaara
Lea Mäkipää
Hanna Mäntylä
Maria Lohela
Reijo Hongisto
Pentti Oinonen
Arja Juvonen

STT

Kuvat: