Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Trump vetäytyy sopimuksista

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump jatkaa omalla linjallaan. Irtautuminen Pariisin ilmastosopimuksesta ei tullut maailmalle yllätyksenä, mutta suuri pettymys Yhdysvaltojen vetäytyminen kyllä on.
Presidentti Trump perusteli irtautumista työpaikkojen turvaamisella. Hän piti sopimusta epäreiluna Yhdysvalloille.
Sopimuksesta irtautuminen oli yksi Trumpin suuria vaalilupauksia. Valkoisessa talossa saatettiin myös laskea, että ilmastosopimuksen hylkääminen kääntää ainakin hetkeksi sivuun kiusallisen tutkinnan presidentin hallinnon Venäjä-yhteyksistä.

Kansainvälinen Pariisin ilmastosopimus saatiin kokoon pitkien neuvottelujen jälkeen. Sopimus oli harvinaisen vahva näyttö yhteisestä taistelusta ilmastomuutosta vastaan. Yhdysvaltojen irtautuminen on paha takaisku, sillä Yhdysvaltojen osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on noin 12 prosentin luokkaa.
Suuri päästöjen tuottaja ja samalla maailman rikkain valtio vetäytyy vastuusta ja osoittaa suurta piittaamattomuutta yhteisen uhan torjumisessa.

Ilmastosopimuksesta irtautuminen on vahva näyttö, että presidentti Donald Trump jatkaa valitsemallaan nationalismin ja protektionismin tiellä. Muu maailma paheksuu, mutta omat kannattajat taputtavat.
Trump on jo osoittanut, että hän ei piittaa muun maailman mielipiteistä. Maailman muiden johtajien arvostelu ja omien kannattajien tuki vain kannustavat presidenttiä jatkamaan valitsemallaan linjalla.
Euroopan on syytä varautua Yhdysvaltojen vetäytymiseen myös muusta yhteistyöstä. Tämä on nähty kauppasopimuksissa ja nyt ilmastotalkoissa. Huolestuttavia kommentteja on kuultu myös turvallisuuspolitiikassa. Niitä seurataan erityisen tarkkaan, sillä Yhdysvallat on puolustusliitto Naton selkäranka.

Ilmastosopimus ei kaadu Yhdysvaltain lähtöön. Taistelua ilmastomuutosta vastaan jatketaan entistä vahvemmin Euroopan ja Kiinan johdolla.
Ensimmäiset kommentit Yhdysvaltain päätöksen jälkeen kertovat, että muu maailma kantaa edelleen vastuunsa ilmastosopimuksesta. Presidentti Trumpin vihjailut paremman diilin neuvottelemisesta tyrmättiin selvin sanoin.

1 vastaus: Trump vetäytyy sopimuksista

  • Yhdysvaltain asema maailman johtavana suurvaltana on rapautumassa kovaa vauhtia Trumpin toimien myötä. Jos arvovalta menee, sen voimakkaammin valtio joutuu nojaamaan asevoimiinsa etujaan puolustaessaan. Juuri näinhän on käynyt Venäjän osaltakin. Mutta Trump on selvästi valinnut linjansa, sisäänpäin kääntymisen ja protektionismin muureineen, kaikkineen ja rikkoo läntisen liittouman yhtenäisyyden. Venäläiset, mutta ennen kaikkea kiinalaiset odottavat ja hierovat käsiään. Myyrä tekee työtä heidän puolestaan sahaamalla läntiseltä demokratialta ja arvoilta jalkoja poikki. Ja paradoksaalista on, että hän tekee tuota työtään demokratian nimissä, vaikka saikin vähemmän ääniä kuin vastustajansa, mutta tuli valituksi vaalijärjestelmän takia. Trumpista tulee kalliiksi käyvä presidentti Yhdysvaltojen tulevaisuutta silmällä pitäen. Mutta USA on toki rikas maa, ehkä sillä on varaa arvovallankin tuhlailuun?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Uutiset
STT
Arkisto