USA vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta – Trump aikoo neuvotella sopimuksen uudestaan

0

Presidentti Donald Trump on vahvistanut Yhdysvaltojen vetäytyvän Pariisin ilmastosopimuksesta. Hän sanoo pyrkivänsä neuvottelemaan sopimuksen uudestaan tai kokonaan uuden sopimuksen, joka olisi reilumpi Yhdysvalloille.
Trumpin mukaan Pariisin ilmastosopimus tulee liian kalliiksi Yhdysvalloille ja antaa muille maille liian suuren taloudellisen edun Yhdysvaltoihin nähden. Hän painotti puheessaan edustavansa pittsburghilaisia, ei pariisilaisia.
EU:n ilmastokomissaarin mukaan EU on syvästi pahoillaan USA:n päätöksestä. Eurooppa ja sen kumppanit ympäri maailmaa ovat valmiita johtamaan ilmastotaistelua.
Trumpin edeltäjän Barack Obaman lausunnon mukaan ilmastosopimuksesta vetäytymällä Yhdysvallat liittyy kouralliseen maita, jotka kieltävät tulevaisuuden. Hän kuitenkin kertoi uskovansa Yhdysvaltojen kansalaisten, osavaltioiden ja yritysten lisäävän entisestään pyrkimyksiään ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.
Pariisin sopimus velvoittaa Yhdysvaltoja vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään 26-28 prosentilla vuoden 2005 tasosta vuoteen 2025 mennessä.
Yhdysvaltojen hiilidioksidipäästöt ovat Kiinan jälkeen maailman toiseksi suurimmat. Tällä hetkellä ainoat YK-maat, jotka eivät ole sitoutuneet Pariisin ilmastosopimukseen, ovat Nicaragua ja Syyria.

Monivuotinen prosessi

Trump ei puheessaan kertonut, miten Yhdysvallat eroaa sopimuksesta, mutta CNN:n lähteen mukaan Trump aikoo käynnistää prosessin, joka on kirjattu Pariisin sopimukseen. Sen perusteella Yhdysvallat voi aloittaa irtautumisen sopimuksesta kolme vuotta sen ratifioinnin jälkeen eli vuoden 2019 marraskuussa. Siihen asti Trump voi vielä muuttaa mielensä.
Jos näin ei käy, Yhdysvallat jättää sopimuksen vuoden 2020 marraskuussa hieman ennen Trumpin presidenttikauden päättymistä.
Trump olisi voinut päästä sopimuksesta eroon nopeamminkin irrottamalla maansa YK:n kansainvälisten ilmastoneuvottelujen vuonna 1992 solmitusta puitesopimuksesta. Tässä dramaattisemmassa vaihtoehdossa ero olisi vienyt vain vuoden.

Republikaanisenaattorien vaatimus

Yhdysvaltojen vetäminen pois Pariisin sopimuksesta oli Trumpin kampanjalupaus.
Aiemmin tällä viikolla 22 republikaanisenaattoria vaati kirjeessään Trumpia vetäytymään Pariisin sopimuksesta. Yksi sen allekirjoittajista oli republikaanien ryhmänjohtaja Mitch McConnell.
Eroa voidaan pitää voittona Trumpin hallinnon nationalistisiivelle, johon kuuluvat muun muassa ilmastoskeptikkona tunnettu Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluviraston EPA:n johtaja Scott Pruitt ja Trumpin päästrategi Steve Bannon. Pruittilla on ollut vahvat yhteydet öljy- ja kaasuteollisuuteen. Hän on nimittänyt ilmastonmuutosta huijaukseksi.
Tappiolle jäivät muun muassa ulkoministeri Rex Tillerson sekä presidentin tytär Ivanka Trump ja tämän puoliso Jared Kushner.
Monet jättiyhtiöt kuten BP, Google ja Microsoft olivat vaatineet Trumpia pitämään Yhdysvallat sopimuksessa.

Tiilikainen: Amerikka ei ole koskaan ollut näin pieni

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) sanoo olevansa todella pettynyt Yhdysvaltoihin. Hänen mielestään on käsittämätöntä, että maailman rikkain maa osoittaa tällaista piittaamattomuutta ihmiskunnan tulevaisuutta kohtaan. Tiilikainen kommentoi tietoja, joiden mukaan Yhdysvallat vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta.
– Mielestäni Amerikka ei ole koskaan ollut näin pieni, Tiilikainen tiivisti STT:lle.
Hän kuitenkin muistuttaa, että Pariisin sopimus pysyy ja on voimassa eikä Yhdysvaltain vetäytyminen sitä kaada. Toki tämä heikentää sopimuksen vaikuttavuutta, koska Yhdysvaltojen osuus maailman päästöistä on suunnilleen 12 prosenttia.
Toisaalta Yhdysvalojen päätöksen myötä muiden maiden sitoutuminen tuntuu Tiilikaisen mukaan tiivistyvän.
– Maailma ei kaipaa tuon kaltaista johtajuutta, mitä Donald Trump osoittaa, vaan aivan toisenlaista. Nyt on muiden aika vetää tätä asiaa eteenpäin.
Tiilikainen muistuttaa, että esimerkiksi Yhdysvaltain naapurimaissa Kanadassa ja Meksikossa on vahva tahto panna toimeen Pariisin ilmastosopimusta.
– EU ja Kiina. Nyt punnitaan meidän johtajuutemme ja EU:n ja Kiinan yhteistyökyky, Tiilikainen painottaa.

Ilmastovaikuttajat: Muiden maiden jatkettava eteenpäin

Pariisin ilmastosopimuksesta vetäytyvä presidentti Donald Trump laittaa Yhdysvallat historian väärälle puolelle, sanoo Euroopan ilmastosäätiön toimitusjohtaja Laurence Tubiana.
Päätäs vahingoittaa hänen mukaansa Yhdysvaltoja itseään ja heikentää maan asemaa maailmassa.
Trump ilmoitti torstai-iltana Suomen aikaa, että Yhdysvallat vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta, joka astui voimaan vasta viime vuoden marraskuussa. Maa pyrkii neuvottelemaan sopimusta uudelleen.
Tubiana muistuttaa tiedotteessa maailman liikkuvan eteenpäin, eikä Trump voi sitä pysäyttää. Trump voi hänen mukaansa valita, onko hän osa muutosta tai olla poissa tieltä.
Lähes kaikki maat olivat mukana sopimassa Pariisin ilmastotavoitteista. Vain Syyria ja Nicaragua jäivät ulkopuolelle.
YK:n ilmastonmuutoskonventin ex-johtaja Christiana Figueres sanoo Trumpin ilmoituksen lopettavan marraskuusta asti jatkuneen spekuloinnin. Muiden maiden on hänen mukaansa nyt aika edetä kuten on sovittu.
Pariisin sopimusneuvotteluissa tiiviisti mukana ollut Figueres arvioi, että yritykset tulevat lopulta ohjaamaan päästöjen vähenemistä.
– Valtiot, kaupungit, yhtiöt ja sijoittajat ovat liikkuneet tähän suuntaan jo useita vuosia. Uusiutuvan energian laskeva hinta ja fossiilisten polttoaineiden aiheuttamat terveysvaikutukset takaavat siirtymän jatkumisen.

http://edition.cnn.com/2017/06/01/politics/trump-latest-paris-climate?lf-content=198084896:lb-post-409c69ab0da71e78c997f67c5922da5c@livefyre.com&hubRefSrc=permalink

STT

Kuvat: