Hikinen tie

0

Erikoiseksi vai sanoa tilannetta, jossa maan hallituksessa istuu neljän ministerin voimin eduskuntaryhmä, joka ei ole puolue.

Kaukana puolueesta ei ryhmässä silti olla. Kannattajakorttien keruu on käynnissä.
Kun 5 000 kannattajan kortit ovat koossa, puoluerekisteriin kirjataan uutena puolueena Sininen tulevaisuus. Siihen asti eduskuntaryhmä on nimeltään Uusi vaihtoehto, jonka muodostaa perussuomalaisista ulos marssinut ryhmä kansanedustajia. Heidän taakseen jättämä puolue puolestaan on oppositiota.

Puolueen perustaminen ainakin tässä tapauksessa on voittopuolisesti tekninen suoritus. Vaativampaa on lunastaa äänestäjiltä kannatus, jolla saavutetut asemat pidetään.
Lännen media on tehnyt perussuomalaisten puolueaktiivien keskuudessa kyselyn, jolla luodataan kannatuksen jakautumista Sinisen tulevaisuuden ja ydinpuolueen kesken (TS 10.7.). Kysymys siis kuuluu, minkälaiseksi muodostuvat terholaisten – vai pitäisikö sanoa soinilaisten – ja halla-aholaisten voimasuhteet hajoamisen tuloksena.
Tämän kyselyn perusteella Sinisen tulevaisuus on ahtaassa raossa. Kyselyyn vastanneiden aktiivien antamien vastausten perusteella omille teilleen lähtenyt repeämä puolueessa on paljon isompi eduskuntaryhmässä kuin piirien ja paikallisyhdistysten johdossa.
Tuntuva enemmistö näissä on pysymässä uuden puheenjohtajan, Jussi Halla-ahon johtamassa perussuomalaisessa puolueessa. Lännen median kysely kertoo, että vaikuttajista 76 prosenttia pysyisi puolueessa, ja vain 11 prosenttia siirtyisi Sinisen tulevaisuuden riveihin. Valintaansa vielä harkitsevia on kymmenen prosentin verran.

Luvut ovat uutta puoluetta rakentavien kannalta pahaenteiset. Kenttäväki on irtiotossa vähäväkisesti mukana, ainakin tässä vaiheessa.
Kyselyt ja mittaukset jatkossa kertovat, miten hajaannus kypsyy. Ensimmäinen varsinainen mittari on ensi vuoden maakuntavaaleissa, joiden siirtyminen syksyyn on uuden puolueen perustajille kuin taivaan lahja.
Perussuomalaisten pesänselvitys ei ole tärkeä asia vain entisille ja nykyisille perussuomalaisille. Hallituksessa asia kiinnostaa varmasti. Jos soinilaisten kannatus näyttää jäävän pienpuolueiden prosentteihin, se syö koko hallituksen ja siten myös keskustan ja kokoomuksen uskottavuutta.