Kaupunkikuva kohenee

0

Salolaiset kuulivat viime viikolla pitkään odotetun uutisen: Kastun talo Helsingintiellä remontoidaan ulkoa ja sisältä.
Talo on ollut murheellisessa kunnossa miltei vuosikymmenen ajan. Nyt talon omistava kiinteistöneuvos Jorma Nieminen aikoo korjauttaa rakennuksen.
Lopputuloksesta on lupa odottaa hienoa. Nieminen on kertonut korostavansa laatua. Historiallinen rakennus kunnostetaan ilman etukäteen lukittua budjettia.
On hienoa, että kiinteistön omistaja haluaa vaalia Salon rakennusperintöä. Tätä osoitti aikanaan myös Kulttuuritalo Kivan remontti, joka palautti rakennuksen lähemmäs alkuperäistä asuaan.
Pieteetillä korjattu osoittaa kunnioitusta paitsi historiaa myös tulevia sukupolvia kohtaan.

Kaupunkikuva kohenee parhaillaan myös Länsirannassa, jossa Salon kaupunki korjaa Kärjen taloa. Nikkarityylisen talon katto vaihdetaan alkuperäistä tyyliä kunnioittaen. Uusi konesaumattu peltikatto suojaa rakennusta sateelta ja tuo näin jälleen taattuja vuosikymmeniä rakennuksen elinkaareen.
Länsirantaan on pohdittu myös uutta paviljonkiravintolaa, jonka arkkitehtuurille kaupunki on jo asettanut vaatimuksia. Linjaus on, että paikalle rakentaminen edellyttäisi korkeatasoista suunnittelua.
Harkiten tehtynä nykyarkkitehtuuri ja perinteikäs Kärjen talo voisivat muodostaa Länsirantaan hienon kerrostuman, jossa vanha ja uusi kohtaavat kaupunkikuvaa kohottavalla tavalla.

Vanhojen rakennusten suojelu ja kunnostaminen sekä uudisrakentamiselle kohdistetut laatuvaatimukset ovat tärkeitä toimia kaupunkikuvaa vaalittaessa.
Vanhoissa rakennuksissa on vetovoimaa, jonka moni tunnistaa. Ei ole sattumaa, että kesäisin esimerkiksi Tammisaaren ja Naantalin historialliset puutalokorttelit vetävät turisteja puoleensa.
Salossakin on vielä jäljellä vanhaa rakennuskantaa, jota on syytä vaalia.
Kaunis kaupunkikuva on koko Salon asia. Toivottavasti nyt vireillä olevat korjaushankkeet saavat aikaiseksi kotiremontoijalle tutun ketjureaktion. Kun kunnostaa yhden paikan, viereinenkin nurkka alkaa näyttää kohennusta kaipaavalta.