Nokialta vahva tulos

0

Verkkolaitteita valmistava Nokia yllätti hyvällä tuloksella. Odotukset olivat vaisuja, koska verkkoliiketoiminnan markkinat ovat supistuneet.
Nokia on pystynyt pitämään kustannukset kurissa ja kasvattamaan liikevoittoa vaikeassa markkinatilanteessa. Yhtiön liikevoitto oli huhti–kesäkuussa 574 miljoonaa euroa, mikä on 73 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Liikevaihto pysyi lähes ennallaan 5,6 miljardissa eurossa.

Ilonaihe oli erityisesti teknologiayksikkö. Yksikön liikevaihto kasvoi 90 prosenttia 369 miljoonaan euroon ja liikevoitto peräti 158 prosenttia 230 miljoonaan euroon.
Kasvun taustalla on toukokuussa solmittu yhteistyö Applen kanssa. Nokia ja Apple sopivat patenttiriitansa ja aloittivat yhteistyön. Sopimuksen mukaan Nokia toimittaa Applelle verkkoinfrastruktuurituotteita ja -palveluita. Lisäksi Nokian terveystekniikan laitteet palaavat Applen myyntiverkostoon.
Terveystekniikassa voidaan odottaa lisää uutisia, sillä Apple ja Nokia kertoivat selvittävänsä yhteistyömahdollisuuksia terveydenhuollon laajemmissa hankkeissa.

Teknologian kasvunäkymät ovat hyvät, mutta Nokian pääbisneksessä eli verkkolaitemarkkinoilla tilanne on vaikeampi. Toimitusjohtaja Rajeev Suri arvioi, että markkinat supistuvat kuluvan vuoden aikana 3–5 prosenttia. Aiempi arvio markkinoiden supistumisesta oli hieman pienempi.
Tulostietojen mukaan Nokia on menestynyt monia kilpailijoitaan paremmin. Verkkoliiketoiminnan liikevoitto vuoden toisella neljänneksellä oli selkeästi parempi kuin viime vuonna.
Verkkolaitepuolella odotukset ovat uudessa 5g-verkossa, sillä suurimmat panostukset nykyiseen 4g-verkkoon on jo tehty.

Tulostiedot valavat uskoa siihen, että uusi Nokia on oikealla tiellä. Tappiollisen matkapuhelinbisneksen myynti Microsoftille oli viisas päätös, ja Nokian neuvottelijoiden taitavuutta osoitti pitäminen kiinni arvokkaasta patenttisalkusta.
Näkymät ovat valoisat. Verkkolaitteissa kasvua on lupa odottaa uuden 5g-verkon myötä. Terveystekniikan kysyntä avaa mahdollisuuksia teknologiayksikölle, jota yhteistyö tietokonejätti Applen kanssa vielä voimistaa.