Pakollinen aikalisä

0

Hallitus otti lusikan kauniiseen käteen ja antoi periksi aiemmasta aikataulustaan sote-uudistuksen toteuttamisessa. Tähän hallituksen pakottaa perustuslakivaliokunnan viime viikolla antama lausunto.

Valiokunnan vaatimukset tietävät niin isoja muutoksia soten valinnanvapauslakiin, että lakiesityksen täydentäminen viimeviikkoisten puheiden mukaan ei riitä. Hallitus valmistelee kokonaan uuden valinnanvapauslain.
Tämä kaikki vaatii aikaa. Se tarkoittaa maakuntavaalien lykkäämistä ensi vuoden tammikuulta syksyyn lokakuulle. Koko sote-uudistuksen voimaantulo lykkääntyy vuodella eli vuoden 2020 alkuun.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi keskiviikkona sotelle laaditut uudet askelmerkit. Aikataulu väljentyy nyt niin, että uudistuksen valmistelu saa tarpeellista lisäaikaa. Sekä maakuntauudistusta että sotea koskevat lait on tarkoitus tuoda eduskuntaan ensi keväänä ja käsitellä yhtenä kokonaisuutena.
Edessä on melkoinen vaalien putki. Ensi tammikuussa on presidentinvaalit. Syksyyn ovat tulossa siinne siirtyvät maakuntavaalit. Sen jälkeen keväällä järjestetään jo eduskuntavaalit. Soten voimaantulo lykkääntyi samalla eduskuntavaalien tuolle puolelle.
Hallituksen laatimat askelmerkit kertovat, että se uskoo vievänsä lakipaketin tällä vaalikaudella maaliin. Näin siitä huolimatta, että hallituksen enemmistö eduskunnassa on perussuomalaisten hajoamisen jälkeen huvennut ohueksi. Uusi vaihtoehto -ryhmän myötä se on lisäksi poliittisesti aika erikoinen.

Monta kysymystä jää uusien askelmerkkien jälkeenkin ilmaan.
Miten oppositio tilanteeseen tarttuu nyt ja mikä on tilanne seuraavien eduskuntavaalien jälkeen. Samoin on kiintoisa kysymys, millaisen valinnanvapausmallin kokoomus lopulta vaatii vastikkeeksi keskustan hellimälle maakuntahallinnolle. Ja tuleeko maahan lopulta 18 maakuntaa, mikä kokoomuksen mielestä on ollut liikaa?
Jos pitkälle vietyjä vaihtoehtoja katsotaan, puolueissa luultavasti mietitään myös vaihtoehtoja rankalle vaaliputkelle. Mikäli yhteistyöhön hallituksessa tulee kitkaa, eduskuntavaalien järjestäminen maakuntavaalien yhteydessä voi sekin vielä näyttää houkuttelevalta.