Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Suomi siirtyi askeleen länteen

Suomi astui ison askeleen kohti länttä turvallisuuspolitiikassa. Päätös liittyä mukaan Britannian johtamiin nopeisiin taistelujoukkoihin (Jef-joukkoihin) tarkoittaa, että Suomi voi pitää Jef-maita liittolaisinaan.
Britannian johtamien nopean toiminnan taistelujoukkojen vahvuus on noin 10 000 sotilasta. Niihin kuuluu maavoimien erikois- ja panssarivaunuosastoja sekä merivoimien ja ilmavoimien yksiköitä. Toimintavalmius on tarkoitus saada kuntoon vuoden 2018 loppuun mennessä.

Jef-joukkoja voidaan käyttää Euroopan tilanteissa nopeammin kuin Naton tai EU:n taistelujoukkoja. Suuret sotilasoperaatiot ovat edelleen Naton vastuulla, mutta Jef-joukot saadaan nopeasti paikalle erilaisiin kriisitilanteisiin, humanitäärisiin tehtäviin tai pienempiin sotilastehtäviin.
Jef perustettiin vuonna 2014, ja sen ytimenä ovat Britannia, Hollanti, Baltian maat, Tanska ja Norja. Nyt jäseniksi liittyvät Suomi ja Ruotsi.

Britannian lähtö EU:sta uhkaa jättää ison loven EU-alueen sotavoimiin. Britannia on läntisen Euroopan suurin sotilasmahti, ja Britannian sotilasosaamisen menetys on herättänyt huolta EU:n turvallisuuspolitiikan neuvottelupöydissä.
Nopean toiminnan taistelujoukot mahdollistavat brittiläisten mukanaolon Euroopan kriisipesäkkeissä myös brexitin jälkeen. Toki Britannia on edelleen vahvasti mukana myös puolustusliitto Natossa.

Suomella on nyt valmiudet osallistua nopeiden joukkojen toimintaan, kun heinäkuun alusta voimaan tulleet lait mahdollistavat sotilaallisen avun antamisen ja vastaanottamisen.
Suomelle Jef-jäsenyys on tärkeä vahvistus omalle puolustuskyvylle. Vaikka kyse ei olekaan varsinaisesta sotilasliitosta, voidaan Jef-kumppaneita pitää liittolaisina. Britannian puolustusministeri Michael Fallon sanoi Lännen Median haastattelussa, että Suomi voi kriisitilanteessa soittaa Lontooseen ja pyytää sotilaallista apua. Britannialla on halua syventää kahdenvälistä puolustusyhteistyötä Suomen kanssa.
Samanaikainen liittyminen Jef-joukkoihin sopii hyvin myös Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön vahvistamiseen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Uutiset
STT
Arkisto