Suomi tarjoaa EU:n lääkevirastolle uutta taloa kahvintuoksuiselta alueelta

0

Suomi on jättänyt Euroopan unionille hakemuksensa saadakseen Euroopan lääkeviraston Helsinkiin. Virasto siirtyy EU:n jättävästä Britanniasta johonkin muuhun EU-maahan.
Suomen hakemuksessa korostetaan, että lääkevirasto ja Helsingissä jo oleva Euroopan kemikaalivirasto muodostaisivat terveyden suojelun huippuosaamisen keskuksen.
– Euroopan lääkeviraston ja kemikaaliviraston sijoittuminen samaan kaupunkiin antaisi virastojen hyödyntää resursseja ristiin ja loisi kahden erityisosaamista vaativan viraston huippuosaamisen keskuksen, sanoo hakemuksen valmistelusta vastannut sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (uv.).
– Jo nyt Helsingin alue on Euroopan parhaita paikkoja terveysalan ja terveysteknologian tutkimukselle, kehitykselle ja liiketoiminnalle, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tiedotteessa.
Viraston noin 900 työntekijälle tarjotaan toimitiloiksi uutta kiinteistöä Vallilassa, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö. Rakenteilla oleva kiinteistö sijaitsee Meiran kahvipaahtimon vieressä.
Jäsenmaiden on jätettävä hakemuksensa viimeistään tänään. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan muun muassa Ruotsi ja Tanska ovat jo jättäneet hakemuksensa. Suurin osa EU-maista on kiinnostunut lääkevirastosta.
EU:n määrittelemiin valintakriteereihin kuuluvat muun muassa kiinteistön välitön käyttöönottovalmius, isäntäkaupungin ja toimipisteen saavutettavuus ja viraston toiminnan jatkuvuus. Sosiaali- ja terveysministeriö korostaa Helsingin ja ehdotetun kiinteistön täyttävän kriteerit erinomaisesti.
Myös Vapaavuori korostaa, että siirtymä Lontoosta Helsinkiin sujuisi ripeästi ja ongelmitta.
– Tästä meillä on näyttöä lukuisista muista hankkeista.
EU:n lääkeviraston uudesta sijaintipaikasta päätetään unionin yleisten asioiden neuvoston yhteydessä marraskuussa.

STT

Kuvat: